Criza umanitară din nordul Siriei. Donald Trump susţine că ofensiva militară turcă este o "idee proastă"

Statele Unite nu susţin ofensiva militară lansată de Turcia în Siria, care este o "idee proastă", a declarat miercuri seară preşedintele american, Donald Trump, citat de agenţia Reuters.

799 afișări
Imaginea articolului Criza umanitară din nordul Siriei. Donald Trump susţine că ofensiva militară turcă este o "idee proastă"

BREAKING Donald Trump consideră că ofensiva militară turcă în Siria este o "idee proastă", după ce a fost criticat pentru retragerea trupelor americane din nordul Siriei

"Statele Unite nu susţin acest atac şi au transmis clar Turciei că această operaţiune este o idee proastă", a declarat Donald Trump, conform unui comunicat difuzat de Casa Albă.

"Turcia a asumat angajamentul de a proteja civilii, minorităţile religioase, inclusiv creştinii, şi de a se asigura că nu are loc o criză umanitară; vom urmări acest angajament", a subliniat preşedintele SUA.

Donald Trump a avertizat, luni seară, că "va distruge" economia Turciei dacă armata turcă "va depăşi limitele" prin incursiunea militară antikurdă din Siria. "Aşa cum am mai declarat cu forţă anterior, doar pentru a reitera, dacă Turcia va face vreun lucru pe care eu, în marea şi înţelepciunea fără egal, voi considera că va depăşi limitele, voi distruge total şi voi şterge economia Turciei (am mai făcut acest lucru!) (...)", a declarat Donald Trump prin Twitter.

Donald Trump şi-a atras critici dure pentru că permite Turciei efectuarea unei ofensive militare de amploare împotriva grupurilor insurgente kurde din Siria. Administraţia de la Washington a decis retragerea trupelor din nordul Siriei în contextul planului ofensivei militare turce împotriva grupurilor insurgente kurde. Organizaţia insurgentă kurdă Forţele Democratice Siriene (SDF) a acuzat Statele Unite de renegarea unui aliat, avertizând că decizia va avea un "impact negativ major" asupra operaţiunilor comune contra reţelei teroriste Stat Islamic.

Armata Turciei a lansat miercuri operaţiuni militare în nordul Siriei, de-a lungul frontierei comune, vizând grupuri insurgente kurde. Administraţia Recep Tayyip Erdogan vrea să creeze o "zonă de securitate" în nordul şi nord-estul Siriei, de-a lungul frontierei cu Turcia.

Trupele turce vor pătrunde "în Siria pentru a neutraliza o ameninţare de lungă durată la adresa Turciei", a declarat Fahrettin Altun, consilierul pentru Comunicare al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan.

Administraţia Bashar al-Assad a avertizat, marţi, Turcia că nu va permite atacarea teritoriului sirian, cerându-le grupurilor insurgente kurde să se alăture serviciilor de securitate siriene. "Vom apăra teritoriul sirian, nu vom accepta ocuparea teritoriului sirian", a declarat Faisal al-Miqdad, adjunct al ministrului sirian de Externe, citat de cotidianul Al-Watan şi de site-ul Tagesschau.de. Oficialul sirian a îndemnat grupurile insurgente kurde "să nu se arunce singure în groapă", ci să se alieze cu armata siriană în conflictul cu Turcia.

Taguri:
sua,
turcia,
siria

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici