MONITORUL APĂRĂRII | NATO consideră "inacceptabile" ameninţările Rusiei la adresa Statelor Unite şi Europei/ REPLICA privind sistemul antibalistic din România

Afirmaţiile preşedintelui Vladimir Putin, care a ameninţat că Rusia ar putea ataca Statele Unite şi ţări europene care ar găzdui rachete nucleare americane, sunt "inacceptabile", anunţă Alianţa Nord-Atlantică, respingând acuzaţiile Moscovei privind sistemele antibalistice NATO din România.

4763 afișări
Imaginea articolului MONITORUL APĂRĂRII | NATO consideră "inacceptabile" ameninţările Rusiei la adresa Statelor Unite şi Europei/ REPLICA privind sistemul antibalistic din România

NATO consideră "inacceptabile" ameninţările Rusiei la adresa Statelor Unite şi Europei

"Afirmaţiile Rusiei cu ameninţări la adresa aliaţilor sunt inacceptabile. Îndemnăm Rusia să se concentreze pe revenirea la respectarea Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare", a declarat Piers Cazalet, un purtător de cuvânt al Alianţei Nord-Atlantice.

"NATO este o alianţă defensivă, pregătită să apere toate statele membre de orice ameninţare. Nu vrem o nouă cursă a înarmării, iar aliaţii au îndemnat în mod repetat Rusia să distrugă în mod verificabil rachetele cu rază medie de acţiune", a subliniat Piers Cazalet, citat de agenţiile de presă AFP şi DPA.

Oficialul NATO a subliniat, potrivit ediţiilor italiană şi spaniolă a agenţiei de presă Sputnik, că acuzaţiile Rusiei referitoare la sistemele antibalistice NATO din România şi Polonia sunt "lipsite de fundament" şi constituie o "încercare de distragere a atenţiei de la propria încălcare a Tratatului INF".

Preşedintele Vladimir Putin a avertizat miercuri că Rusia va adopta măsuri simetrice şi asimetrice dacă Statele Unite amplasează rachete atomice în Europa după eventuala anulare a Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF). "Eu am spus deja şi vreau să repet, iar acest lucru este vital să fie repetat: Rusia nu va fi prima ţară care să amplaseze astfel de rachete în Europa. Dacă vor fi produse şi trimise astfel de rachete în Europa, iar Statele Unite au un astfel de plan (...), acest lucru va deteriora puternic situaţia securităţii internaţionale şi va genera ameninţări grave pentru Rusia, dat fiind că anumite rachete pot atinge Moscova în 10-12 minute. Acesta este un pericol foarte grav pentru noi. În acest caz, vom fi nevoiţi şi vreau să subliniez acest lucru, vom fi nevoiţi să adoptăm măsuri simetrice şi asimetrice", a declarat miercuri Vladimir Putin, citat de agenţia Tass. "Rusia va fi nevoită să fabrice şi să amplaseze astfel de tipuri de arme, care vor fi utilizate nu doar asupra regiunilor din care avem o ameninţare directă, ci şi asupra regiunilor care găzduiesc centrele unde sunt luate deciziile de folosire a sistemelor de rachete care ne ameninţă", a atras atenţia liderul de la Kremlin.

Săptămâna trecută, Vladimir Putin afirma că ţările europene din cadrul Alianţei Nord-Atlantice nu vor să găzduiască sisteme balistice ale Statelor Unite, dar nu îndrăznesc să se opună, deoarece au suveranitate limitată. "Credeţi că vreun stat european vrea să fie instalate în Europa rachete americane cu rază medie de acţiune? Nu vrea nimeni acest lucru, dar preferă să păstreze tăcerea. Unde este suveranitatea acestor ţări? Aparent, în ultimă instanţă, se pare că sunt interesate în general de apartenenţa la Alianţa Nord-Atlantică şi au delegat o parte din suveranitate acestei organizaţii", a declarat Vladimir Putin.

Alianţa Nord-Atlantică pregăteşte măsuri defensive în contextul anulării Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF), a afirmat săptămâna trecută secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, oferind asigurări că nu vor fi aduse arme atomice suplimentare în Europa, deşi Rusia consolidează arsenalul balistic neconvenţional. "Măsurile pe care Alianţa Nord-Atlantică trebuie să le ia vor fi adaptate unei situaţii în care sunt mai multe rachete ruse. Toate măsurile pe care le vom lua vor fi coordonate, moderate şi defensive; nu intenţionăm să amplasăm noi sisteme terestre de rachete nucleare în Europa. Rusia continuă să dezvolte şi să instaleze rachete SSC-8. Ştim cu toţii că un tratat care este respectat de o singură parte nu ne poate ţine în siguranţă. Desfăşurăm acţiuni de planificare în diverse domenii, inclusiv la nivel militar. Comandanţii noştri analizează o serie de opţiuni referitoare la modul în care trebuie să reacţionăm la faptul că Rusia amplasează mai multe rachete nucleare în Europa", a declarat Jens Stoltenberg.

Preşedintele Donald Trump a anunţat că Statele Unite se vor retrage din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF), acuzând Rusia de încălcarea acordului semnat în anul 1987. Tratatul semnat de Statele Unite cu Rusia prevede interzicerea rachetelor cu raze de acţiune cuprinse între 500 şi 5.500 de kilometri. Donald Trump susţine că Rusia a încălcat acest Tratat, dar Administraţia Vladimir Putin a acuzat în mai multe rânduri că sistemele balistice instalate de Statele Unite în Europa, inclusiv în România, constituie încălcări ale acordului.

Washingtonul insistă că Administraţia de la Moscova a dezvoltat o nouă rachetă cu rază medie de acţiune, Novator 9M729 (SSC-8, potrivit terminologiei NATO), prin încălcarea Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare. Acordul INF a intrat în vigoare în anul 1987, fiind semnat de preşedintele american de la acea vreme, Ronald Reagan, cu omologul său din Uniunea Sovietică, Mihail Gorbaciov. Potrivit cotidianului The New York Times, în afara faptului că Rusia ar fi încălcat Tratatul INF, Administraţia SUA vrea să renunţe la acest acord deoarece este constrânsă să nu dezvolte armament care ar putea fi folosit pentru descurajarea Chinei în consolidarea poziţiei în vestul Oceanului Pacific. Dat fiind că nu este semnatară a Tratatului INF, China a putut dezvolta rachete nucleare cu raze medii de acţiune.

Administraţia Vladimir Putin a criticat de nenumărate ori iniţiativa SUA de a instala elemente antirachetă, în cadrul NATO, în România şi Polonia, precum şi montarea unui sistem antibalistic în Coreea de Sud. Washingtonul şi NATO susţin că instalaţiile antirachetă din Europa nu sunt îndreptate contra Rusiei, vizând contracararea ameninţărilor balistice din Iran, în timp ce sistemul din Coreea de Sud vizează ameninţarea nord-coreeană. Relaţiile dintre Rusia şi Occident sunt grav afectate de crizele din Ucraina şi Siria.

Recent, Administraţia Vladimir Putin l-a convocat pe ataşatul militar al Statelor Unite pentru a-i transmite o propunere de măsuri în sensul menţinerii Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF). Printre măsurile propuse de Rusia se numără distrugerea instalaţiilor de lansare MK-41, folosite inclusiv în sistemul balistic Aegis Ashore, montat în România şi care urmează să fie amplasat şi în Polonia. "Ministerul rus al Apărării invită partea americană, în perioada premergătoare anulării Tratatului INF, să ia măsurile necesare pentru revenirea la respectarea strictă a acordului prin distrugerea sistemelor de lansare terestre MK-41 dezvoltate pentru lansarea de rachete Tomahawk, a rachetelor cu raze de acţiune scurtă şi medie şi a dronelor militare care intră sub incidenţa Tratatului. Ataşatul militar al Ambasadei SUA din Moscova a fost invitat la Ministerul rus al Apărării pentru a i se înmâna o notificare", a comunicat joi seară Ministerul rus al Apărării.

CITEŞTE CONTINUAREA ARTICOLULUI ÎN MONITORUL APĂRĂRII ŞI SECURITĂŢII

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici