BREXIT: UE îi dă asigurări Theresei May asupra statutului frontierei cu Irlanda/ Promisiunile primite la Bruxelles

Liderii Uniunii Europene i-au dat joi asigurări primului ministru Theresa May că vor încerca să ajungă la un nou acord cu Marea Britanie până în 2021, astfel încât controversatul statut al frontierei cu Irlanda să nu fie instituite niciodată, relatează Reuters.

1911 afișări
Imaginea articolului BREXIT: UE îi dă asigurări Theresei May asupra statutului frontierei cu Irlanda/ Promisiunile primite la Bruxelles

BREXIT: UE îi dă asigurări Theresei May asupra statutului frontierei cu Irlanda/ Promisiunile primite la Bruxelles

Irlanda a blocat o prevedere care fusese inclusă într-un proiect anterior al acordului cu UE care promitea Marii Britanii că blocul comunitar va încerca să îi dea mai multe asigurări în privinţa statutului frontierei cu Irlanda mai târziu.

"Nu este deschisă pentru renegociere", au declarat cei 27 de lideri ai statelor membre într-o declaraţie comună privind acordul de Brexit pe care l-au convenit cu Theresa May la sfârşitul lunii noiembrie. Premierul britanic a revenit la Bruxelles pentru a cere asigurările de care ar avea nevoie pentru ca acordul să fie adoptat de Parlamentul de la Londra.

Blocul comunitar a transmis că doreşte să "stabilească cât mai curând posibil un parteneriat cu Marea Britanie în viitor" şi că ar avea ca scop să îl pună în aplicare până la sfârşitul anului 2020", astfel încât să nu mai fie necesară declanşarea sistemului de control la frontieră".

Dacă vor fi instituite controalele, UE a anunţat că se vor aplica "temporar, cu excepţia cazului în care vor fi înlocuite de un acord ulterior", ceea ce ar garanta că nu se va reveni la o graniţă tare cu Irlanda.

UE a promis că va întreprinde "toate demersurile" pentru a asigura controalele, o garanţie pentru a evita o graniţă tare, va fi aplicată doar "atâta timp cât este strict necesar".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici