Bruxelles-ul, animat de strigătele a peste 80.000 de sindicalişti europeni

Bruxelles-ul a fost animat, miercuri, de culorile şi strigătele a peste 80.000 de sindicalişti europeni veniţi să protesteze, pentru trei ore, împotriva politicilor de austeritate, să ceară locuri de muncă stabile, stoparea şomajului şi taxarea celor bogaţi. Pe scurt: o Europă socială.

23 afișări
Imaginea articolului Bruxelles-ul, animat de strigătele a peste 80.000 de sindicalişti europeni

Bruxelles-ul, animat de strigătele a peste 80.000 de sindicalişti europeni (Imagine:Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Sindicalişti, reprezentând 50 de organizaţii din 30 de ţări europene, s-au adunat la Gare du Midi începând cu ora 11.00 (ora locală) şi-au îmbrăcat vestele şi şepcile colorate, au înălţat baloane colorate de diferite mărimi, s-au aşezat la locul stabilit de lideri şi au început cu o fotografie amintire de la această euromanifestare, aşa cum fac şi la protestele din România. În acest timp, pe un ecran uriaş, se derulau imagini cu mesaje ale liderilor sindicaliştilor europeni care cereau o "Europă socială", stoparea măsurilor de austeritate şi îndemnau oamenii să lupte până la capăt pentru revendicările lor.

Din România a venit o delegaţie de peste 500 de persoane din poliţie, educaţie, administraţie publică, siderurgie, sectorul energetic, agricultură. Liderul "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, consideră, din mijlocul mulţimii, că parlamentarii europeni sunt mult mai sensibili la strigătele mulţimii decât clasa politică românească, care "nu înţelege un mesaj de disperare".

La început, abia coborâţi din autocare, sindicaliştii nu păreau prea disperaţi, ci mai mult obosiţi de pe drum, dar au intrat imediat în atmosfera creată de colegii lor din Belgia, care i-au aştreptat cu vuvuzele, cu petarde şi strigăte pentru o viaţă mai bună. Protestatarii au fost animaţi şi de muzică africană cântată la instrumente specifice de tineri de culoare, cetăţeni belgieni, pe acordurile căreia unele fete îşi mişcau şoldurile în drumul lor spre serviciu sau spre şcoală. Tot pentru animarea şi încălzirea participanţilor organizatorii au adus vânzători de bere în mijlocul mulţimii. Mulţi dădeau noroc cu colegi din alte ţări, pe care cu siguranţă nu îi mai văzuseră niciodată, dar erau bucuroşi de noi cunoştinţe.

Cele câteva zeci de mii de sindicalişti s-au aliniat pentru a porni în marş la ora 12.30, coloana fiind deschisă de câţiva bărbaţi în costume, cu umbrele, serviete şi feţele acoperite de măşti negre, care ironic îi interpretau pe bancheri, care spuneau ei, vor să le ia banii celor săraci, dar ei o să se opună. Aceşti "men in black" bancheri, care vorbeau în franceză şi germană, aveau o pancardă pe care scria că reprezintă "Federaţia Bogaţilor din Belgia", având mesajul: "Numai săracii rămân când bogaţii dispar".

Strigătul puternic în limba franceză al românilor "Solidarite" a fost tonul şi pentru alţi protestatari, fiind cu toţii salutaţi de localnici care, ca şi în România, au văzut, fotografiat sau filmat protestul de la ferestrele locuinţelor sau birourilor.

Sindicaliştii au mărşăluit pe străzile cartierului european, grupaţi, echipaţi cu fluiere şi vuvuzele, mulţi dintre ei aveau şi petardre care au pocnit pe tot traseul fără ca vreun poliţist să le zică ceva. Nu ca în România unde sunt păziţi mereu de poliţie în uniformă sau în civil, au spus sindicaliştii români.

De fapt, autorităţile, respectiv forţele de ordine, au fost cam scumpe la vedere pe parcursul întregului marş, fiind doar câţiva poliţişti la clădirile importante de pe traseul marşului, ca Palatul Justiţiei, Loteria Naţională şi Parlamentul European şi vreo cinci-şase prin intersecţii. Un protestatar a aruncat o petardă chiar la picioarele unui poliţist care păzea Palatul Justiţei, poliţist care nici măcar nu s-a clintit. Acest lucru nu s-a mai petrecut însă la Parlamentul European, care era păzit de poliţişti echipaţi pentru eventuale intervenţii în spatele unor garduri cu sârmă ghimpată. Aici nu a îndrăznit niciun protestatar să provoace forţele de ordine, s-au apropiat unii dintre ei doar pentru o fotografie - o altă amintire de la euromanifestaţie. În Bruxelles, s-a aruncat cu petarde, ceea ce în România e considerat un fapt grav.

Un grup de sindicalişti a imitat un echipaj de caiac-canoe, în faţa Parlamentului European, vrând să simbolizeze faptul că măsurile de austeritate i-au pus la pământ, dar ei îşi continuă lupta până la capăt convinşi că vor învinge. Echipajul era condus de un copil, şi el afectat de austeritate, prin diminuarea drepturilor, care striga, împreună cu grupul "Nu auterităţii, nu îi taxaţi pe cei săraci, taxaţi bogaţii". Nu au fost strigate lozinci obscene la adresa guvernanţilor lor sau a parlamentarilor europeni.

Când au trecut prin faţa Parlamentului European, sindicaliştii au fost susţinuţi atât moral, cât şi fizic de un grup de europarlamentari social-democraţi, majoritatea tineri, purtând costume. Ei erau însoţiţi de alţi tineri cu pancarte şi tricouri roşii cu însemnele social-democraţilor. Fiecare europarlamentar venea să dea mâna cu reprezentanţii delegaţiei din ţara lor, se prezentau. Nume necunoscute de oamenii de rând, dar aveau pe chip un zâmbet larg, Lor le erau înmânate memorii cu problemele lor, ei ofereau promisiuni cum că se vor face tot posibilul să le rezolve problemele.

Aceasta manifestaţie a avut loc, miercuri, în 29 septembrie, la Bruxelles, în contextul în care, în următoarele două zile, în acest oraş, are loc întâlnirea miniştrilor de Finanţe. Sindicaliştii din toate ţările propun înlocuirea măsurilor de austeritate cu crearea unei taxe pe tranzacţiile financiare pentru susţinerea investiţiilor publice. Acest subiect se află şi pe ordinea de zi a întâlnirii miniştrilor de Finanţe.

Cei 80.000 de nemulţmiţi plecaţi în marş nu au mai ajuns cu toţii la final, unii dintre ei oprindu-se prin magazinele din centrul oraşului, alţii la vreo terasă, fiind şi sindicalişti care s-au îmbarcat în autocarele lor pentru a ajunge mai repede acasă.

Cert este că pe traseu, pe lângă străzile cu circulaţia închisă, sindicaliştii mergeau şi pe trotoare, câte un grup mai mic o mai lua şi pe scurtătură, pentru a ajunge în parcul unde a avut loc mitingul. Nu erau poliţişti care să le interzică să iasă din coloană sau care să îi supravegheze în vreun fel. Erau însă prin spatele unor clădiri câţiva echipaţi să intervină, însă nu cu sutele cum sunt în România. Mai mult, în mijlocul lor se vindea bere, pentru a se încălzi puţin, vremea nefiind prea prietenoasă, protestatarii fiind pe tot parcursul manifestaţiei ameninţaţi de ploaie. În România vin cu berea în buzunar de acasă, dacă vin, dar nu le este permis să şi-o cumpere în mijlocul manifestaţiei.

Printre profesori, personal sanitar, funcţionari publici, mineri, siderurgişti, energeticieni, pensionari, în coloana de manifestanţi era şi o maşină de pompieri din Marea Britanie, şi această categorie fiind afectată de criza economică şi de măsurile luate de Guvern. În Anglia a fost anunţat în iunie unul dintre cele mai severe programe de austeritate din Europa care presupune creşterea taxelor şi tăierea cheltuielilor bugetare cu 40 de miliarde de lire sterline. Aceste măsuri luate in Marea Britanie au inclus o majorare a TVA-ului de la 17,5 la 20 la sută şi îngheţarea alocaţiilor pentru copii. Tot din Marea Britanie era venită şi o delegaţie a pensionarilor, care cerea instituţiilor europene apărarea drepturilor pensionarilor - şi ei afectaţi de măsurile de austeritate.

Totuşi, de departe cei mai afectaţi de efectele crizei par a fi românii, care au pierdut la salariu cel puţin 25 la sută. În Polonia, au îngheţat salariile de la 1 ianuarie 2010, în Cehia urmează să scadă salariile cu zece la sută, în Spania au scăzut cu cinci la sută şi au îngheţat pensiile, în Portugalia a crescut TVA-ul cu cinci procente, iar salariile au fost îngheţate. Francezii au organizat ample proteste, nemulţumiţi de creşterea vârstei de pensionare de la 60 la 62 de ani şi de îngheţarea cheltuielilor bugetare. În aceeşi zi cu mitingul de la Bruxelles, în Spania a fost declanşată greva generală, în această perioadă fiind proteste în 12 ţări din UE.

Chiar dacă la punctul final al manifestaţiei, unde a avut loc şi mitingul, nu au mai ajuns nici jumătate din sindicaliştii plecaţi iniţial în marş, pe o scenă pregătită ca pentru un mare concert, mai mulţi lideri ai celor aflaţi la acţiune, au ţinut discursuri aprinse în engleză, franceză, germană, spaniolă, "pentru o Europă socială".

"Austeritatea duce la sărăcirea populaţiei, la excluziune socială, nu trăim pentru a munci, muncim pentru a trăi decent", le-a spus celor prezenţi un lider belgian.

Mesajul zecilor de mii de bărbaţi şi femei a fost că nu este normal să plătească efectele acestei crize economice doar salariaţii de rând şi au cerut o adevărată politică economică, socială, fiscală europeană. Liderii le-au spus că merită mai mult şi i-au asigurat că glasurile lor au fost auzite şi speră ca problemele lor să îşi găsească rezolvare.

Discursurile liderilor au fost încheiate de un tânăr sindicalist din Polonia care şi-a strigat problemele fiind aplaudat şi susţinut de toţi cei prezenţi. "Tinerii, care reprezintă viitorul, au fost primii care şi-au pierdut slujbele când a apărut criza. Noi suntem primii care ne aruncăm în luptă şi suntem ultimii care cedează. Cerem garanţii pentru tineri, slujbe mai multe şi mai demne, stabilitate pe piaţa muncii", a strigat tânărul polonez.

În uralele sindicaliştilor rămaşi s-a încheiat protestul eurosindicaliştilor după fix trei ore, fără incidente, fără poliţie care să supravegheze de aproape, fără sloganuri obscene, dar în schimb cu muzică africană în loc de dansul pinguinului, şi cu pedarde aruncare în loc de caschete. În rest a fost un miting impresionant prin numărul celor care au participat, uniţi sub un slogan comun împotriva austerităţii.

La finalul discursurilor, când sute de oameni se îndreptau spre autocare, pe un ecran uriaş erau derulate aceleaşi mesaje ale liderilor sindicali europeni. În urma manifestanţilor nu au rămas gunoaie, în schimb au rămas tineri care stăteau pe jos, turceşte, cu câte o bere în faţă întrebându-se ce-o fi fost cu atâţia oameni acolo.

(Material realizat de Geanina Sandu, trimisul MEDIAFAX la Bruxelles, geanina.sandu@mediafax.ro)

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici