Bulgaria se înarmează. Guvernul vrea să înlocuiască avioanele ruseşti MiG-29 cu F-16 din SUA

Bulgaria s-a apropiat miercuri de achiziţionarea unui al doilea lot de opt avioane F-16 noi şi a echipamentelor aferente din Statele Unite, într-o tranzacţie evaluată la 1,3 miliarde de dolari, a declarat ministrul interimar al Apărării Dimitar Stoyanov.

485 afișări
Imaginea articolului Bulgaria se înarmează. Guvernul vrea să înlocuiască avioanele ruseşti MiG-29 cu F-16 din SUA

Ţara membră a Uniunii Europene şi a NATO, care comandase opt avioane F-16 de la Lockheed Martin în 2019, încearcă să îşi înlocuiască avioanele de luptă ruseşti MiG-29 învechite şi pentru a respecta standardele NATO, informează Reuters.

"Achiziţionarea de noi aeronave este extrem de importantă pentru forţele aeriene bulgare. Avem avioane sovietice vechi, pe care nu le putem întreţine din cauza problemelor apărute în urma conflictului din Ucraina", a declarat Stoyanov reporterilor.

Guvernul interimar a aprobat proiectul de achiziţie a opt noi F-16, a precizat Stoyanov. Afacerea trebuie să fie aprobată de parlament, care va fi convocat după alegerile generale din 2 octombrie. În aprilie, SUA au aprobat potenţiala vânzare.

"Noul pachet include capabilităţi pentru lovituri aer-sol şi aer-aer, ceea ce înseamnă că vom avea o escadrilă cu drepturi depline de 16 avioane", a spus Stoyanov.

Ţara de la Marea Neagră poartă în prezent discuţii cu Polonia pentru achiziţionarea a opt motoare pentru a-şi menţine flota de MiG-uri operaţională până la sfârşitul anului 2023, a precizat Stoyanov.

Având în vedere că primele avioane F-16 ar urma să fie livrate Bulgariei în 2025, ţara caută să închirieze alte aeronave militare pentru a acoperi deficitul preconizat şi pentru a proteja spaţiul aerian al ţării.

Bulgaria a trimis deja solicitări Statelor Unite, Israelului, Olandei, Franţei şi Suediei pentru închirierea de aeronave militare care pot fi folosite pentru activităţi de poliţie aeriană.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici