Călătoria lui Pelosi în Taiwan îi dă bătăi de cap lui Biden. Casa Albă şi Pentagonul nu ar fi vrut ca vizita să aibă loc

În timp ce preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, se pregăteşte să aterizeze în Taiwan marţi seara pentru o vizită anunţată de mult timp, călătoria sa a scos la iveală o ruptură între Casa Albă a lui Biden şi cea mai puternică democrată din Congres.

2074 afișări
Imaginea articolului Călătoria lui Pelosi în Taiwan îi dă bătăi de cap lui Biden. Casa Albă şi Pentagonul nu ar fi vrut ca vizita să aibă loc

În mod oficial, administraţia Biden a avut grijă să evite să răspundă direct la întrebările presei dacă este de acord cu decizia lui Pelosi de a face această călătorie.

Dar, neoficial, Casa Albă şi Pentagonul nu au făcut un secret din opoziţia lor faţă de o astfel de vizită, care vine într-un moment în care relaţiile dintre SUA şi China sunt cele mai proaste din ultimele decenii, scrie CNBC.

La sfârşitul lunii iulie, Biden a răspuns la o întrebare despre presupusa oprire de atunci a lui Pelosi în Taiwan spunând: "Armata crede că nu este o idee bună în acest moment. Dar nu ştiu care este statutul acesteia".

Timp de săptămâni, oficialii americani, de la preşedinte în jos, au evitat să vorbească despre alegerea lui Pelosi de a vizita Taiwanul şi subliniind că a fost decizia ei şi numai a ei.

Beijingul este furios de luni de zile în legătură cu această vizită, care ar marca prima dată în ultimii 25 de ani când un preşedinte american al Camerei Reprezentanţilor vizitează insula.

Orice deplasare a lui Pelosi "va ameninţa în mare măsură pacea şi stabilitatea în Strâmtoarea Taiwan, va submina grav relaţiile dintre China şi SUA şi va duce la o situaţie foarte gravă şi la consecinţe grave", a scris pe Twitter, luni seara târziu, Liu Xiaoming, diplomat chinez de rang înalt. Declaraţia lui Liu a reflectat tonul avertismentelor şi ameninţărilor care au emanat de la Beijing timp de săptămâni întregi.

Marţi, China a intensificat această retorică printr-o serie de acţiuni, începând cu anunţarea unor noi tarife vamale pentru bunurile taiwaneze. La scurt timp după aceea, Reuters a raportat că mai multe avioane de război chineze au zburat în apropierea liniei mediane a Strâmtorii Taiwan.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici