Călătorie extenuantă pentru imigranţii evacuaţi din Libia, între care se află şi români

Imigranţii evacuaţi din Libia, între care şi români, au ajuns luni în Malta după o călătorie epuizantă de 35 de ore pe mare, relatează Malta Independent, în ediţia electronică de marţi.

487 afișări
Imaginea articolului Călătorie extenuantă pentru imigranţii evacuaţi din Libia, între care se află şi români

Călătorie extenuantă pentru imigranţii evacuaţi din Libia, între care se află şi români (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Extenuaţi după o călătorie pe care o descriu ca fiind îngrozitor de dificilă, imgranţii evacuaţi provin din 20 de ţări, între care Italia, Serbia, Bulgaria, România, Liban, Marea Britanie, Danemarca, Cuba Ecuador, Rusia, Belgia, Franţa, Grecia, Algeria, Austria, Statele Unite, India, Olanda, Ucraina şi Belarus. Numeroşi oficiali de la ambasadele din Malta au primit cetăţenii evacuaţi, la sosirea lor în Grand Harbour din capitala malteză Valletta.

Majoritatea imigranţilor au fost reticenţi în a-şi povesti experienţa, dar menţionează lipsa de apă şi mâncare şi de supraaglomerarea spitalelor.

Printre persoanele evacuate se află şi cei patru jurnalişti italieni (Domenico Quirico, Elisabetta Rosaspina, Giuseppe Sarcina şi Claudio Monici) care au fost răpiţi de presupuşi susţinători ai lui Muammar Kadhafi, în urmă cu câteva zile.

Grupul o include şi pe fotomodelul olandez Talitha van Zon, fosta prietenă a unuia dintre fiii lui Kadhafi, Mutassim, care a declarat pentru Sunday Telegraph că a fost capturată de rebeli şi ameninţată că va fi arsă de vie. Ea a afirmat, de asemenea, că a fost cu Mutassim Kadhafi vineri, înainte ca rebelii să atace Tripoli, iar acesta "bea calm whisky Jack Daniels şi Coca Cola în cinstea victoriei asupra rebelilor". "Dar în ziua următoare, rebelii susţinuţi de atacurile aeriene ale NATO au lansat un atac surpriză la Tripoli şi Mutassim s-a alăturat luptătorilor", a declarat ea pentru presa britanică.

Nava cu care a călătorit grupul, Triva 1, a încercat să ancoreze la Tripoli la 20-21 august, dar a fost atacată şi forţată să se retragă în larg. Aceasta s-a întors în Malta după câteva zile pentru un schimb de echipaj, însă nici ulterior nu a reuşit să ancoreze la Tripoli. Nava a ajuns în cele din urmă în capitala libiană şi a preluat imigranţii. Călătoria acestora ar fi trebuit să dureze 16 ore, dar marea agitată a întârziat sosirea în Malta.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici