Camera Reprezentanţilor a SUA a aprobat măsurile de asistenţă economică de peste 2.000 de miliarde de dolari

Camera Reprezentanţilor din Statele Unite a aprobat vineri seară, în forma definitivă, setul de măsuri de asistenţă financiară în valoare de peste 2.000 de miliarde de dolari, pentru atenuarea efectelor crizei generate de pandemia de coronavirus.

604 afișări
Imaginea articolului Camera Reprezentanţilor a SUA a aprobat măsurile de asistenţă economică de peste 2.000 de miliarde de dolari

Sursa foto: Profimedia

Camera Reprezentanţilor din Statele Unite a aprobat vineri seară, în forma definitivă, setul de măsuri de asistenţă financiară în valoare de peste 2.000 de miliarde de dolari, pentru atenuarea efectelor crizei generate de pandemia de coronavirus.

Camera Reprezentanţilor din SUA a aprobat pachetul de măsuri economice de peste 2.000 de miliarde de dolari, pentru atenuarea impactului generat de pandemia coronavirusului.

Senatul SUA aprobase setul de măsuri de asistenţă financiară miercuri, astfel că legea va merge acum la Casa Albă, pentru promulgare.

Preşedintele Donald Trump urmează să semneze imediat legea, a comunicat Casa Albă, potrivit agenţiei de presă Bloomberg.

"Naţiunea noastră se confruntă cu o urgenţă economică şi medicală de proporţii istorice. Ştim că trebuie să facem mai mult. Aceasta nu poate fi ultima lege pe care o aprobăm", a declarat Nancy Pelosi, preşedintele Camerei Reprezentanţilor.

Potrivit site-ului Axios.com şi agenţiei de presă Reuters, pachetul de asistenţă financiară are valoarea de 2.200 de miliarde de dolari.

Politicienii de la Washington au reuşit, în pofida disensiunilor generale, să ajungă la un acord care prevede un set de măsuri de stimulare în valoare de 2.000 de miliarde de dolari, pentru atenuarea efectelor sociale şi economice ale epidemiei de coronavirus, notează cotidianul Financial Times.

"Din acest punct de vedere, în naţiunea noastră este vorba de un nivel de investiţii specific perioadelor de război" - în acest fel a definit Mitch McConnell, liderul majorităţii republicane din Senatul SUA, pachetul de stimulente economice.

Succesul setului de măsuri va depinde de rapiditatea implementării şi există dubii că fondurile vor fi suficiente.

PRINCIPALELE PREVEDERI

Susţinere pentru venituri

Oficiali de la Casa Albă respinseseră iniţial necesitatea transferării directe de fonduri spre familii, dar direcţia a fost schimbată rapid spre ceea ce numiseră iniţial drept "bani aruncaţi cu elicopterul", în contextul în care multe familii vor avea nevoie de fonduri din cauza suspendării activităţilor economice.

Cuantumul sumelor oferite de Departamentul Trezoreriei va fi de 1.200 de dolari pentru un adult, adică 2.400 de dolari pentru un cuplu, şi asistenţă suplimentară pentru copii. Ajutorul va fi plafonat începând cu veniturile anuale de peste 75.000 de dolari de persoană sau 150.000 de dolari per cuplu, astfel că familiile bogate nu vor beneficia.

Planuri pentru salvarea companiilor

Legislaţia prevede 500 de miliarde de dolari pentru credite destinate firmelor afectate de criza generată de epidemia de coronavirus, inclusiv 25 de miliarde de dolari pentru companiile aeriene care transportă pasageri, patru miliarde de dolari pentru companiile aeriene cargo şi 17 miliarde de dolari pentru companiile "esenţiale menţinerii securităţii naţionale". Restul de 454 miliarde de dolari sunt destinate împrumuturilor guvernamentale şi garanţiilor de împrumut, inclusiv prin facilităţi de creditare create de Rezerva Federală (Fed).

Planul de 500 de miliarde de dolari a fost unul dintre cele mai disputate elemente ale setului de măsuri, politicienii democraţi catalogându-l drept salvare corporativă cu responsabilitate limitată.

În final, acordul prevede monitorizarea suplimentară a fondului de către un inspector general, după modelul Programului Fondului de salvare Wall Street (Tarp), în valoare de 700 de miliarde de dolari, creat în timpul crizei financiare din 2008.

Asigurări de şomaj

În condiţiile în care unii economişti estimează că milioane de americani vor deveni şomeri, Congresul şi Casa Albă au decis majorarea indemnizaţiilor de şomaj cu 600 de dolari pe săptămână, timp de patru luni, în plus faţă de cuantumul stabilit de fiecare stat american, a explicat Chuck Schumer, liderul grupului democrat din Senat. Indemnizaţiile de şomaj variază de la stat la stat, fiind în medie de 385 de dolari pe săptămână.

Finanţare destinată spitalelor

Chuck Schumer a anumit această parte drept "Planul Marshall" destinat sistemului medical american. Este prevăzută suma de 150 de miliarde de dolari pentru finanţarea spitalelor, personalului şi echipamentelor de protecţie, pentru teste medicale, instruire şi suplimentarea angajaţilor.

Asistenţă pentru companiile mici

Legea prevede împrumuturi şi garanţii în valoare de 367 de miliarde de dolari destinate companiilor care au mai puţin de 500 de angajaţi, afectate puternic de impactul măsurilor de distanţare socială. Multe companii mici au fost nevoite să suspende activităţile din cauza restricţiilor antiepidemice instituite de autorităţi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici