Care este cea mai periculoasă meserie din lume

Moartea recentă, într-un asasinat, a lui Mostafa Ahmadi Roshan, inginerul chimist iranian este cea mai recentă dintr-un lung şir de accidente, atentate şi răpiri, poate legate între ele, poate nu, dar care fac din programul nuclear iranian unul din cele periculase locuri de muncă din lume.

820 afișări
Imaginea articolului Care este cea mai periculoasă meserie din lume

Care este cea mai periculoasă meserie din lume

Mustafa Ahmadi Roshan, inginer chimist şi unul dintre adjuncţii directorului instalaţiei nuclear de îmbogăţire a uraniului de la Natanz, în centrul Iranului, a fost ucis miercuri 11 ianuarie de explozia unei bombe magnetice plasată pe maşina sa în timp ce circula în apropiere de Universitatea Allameh Tabatabai, în partea de est a Teheranului.

Atacul survine în plină criză între marile puteri şi Iran pe tema programului nuclear. Vicepreşedintele Mohammad Reza Rahimi a acuzat Statele Unite şi Israelul că se află în spatele acestui atentat şi a promis că asemenea acte nu vor opri "progresul" în acest domeniu.

La 12 ianuarie 2010 Masoud Ali Mohammadi, profesor de fizică nucleară la Universitatea de la Teheran, a fost ucis de explozia comandată de la distanţă a unei motociclete-capcană în momentul când părăsea domiciliul din capitala iraniană. Autorităţile nu au întârziat să acuze Statele Unite şi Israelul că se află în spatele atentatului.

"Primele elemente ale anchetei arată semne ale acţiunii malefice a triunghiului «Statele Unite, regimul sionist şi mercenarii lor»", a acuzat purtătorul de cuvânt al Afacerilor Externe iraniene, Ramin Mehmanparast. Statele Unite au respins aceste acuzaţii, calificându-le drept "absurde". Mohammadi era specialist în fizica particulelor, potrivit unuia dintre studenţii săi. El a lucrat împreună cu Corpul Gardienilor Revoluţiei (Pasdaran), vârful de lance al forţelor armate iraniene, în timpul războiului împotriva Irakului (1980-88).

Citeşte mai multe despre cea mai periculoasă meserie din lume pe www.businessmagazin.ro

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici