Casa Albă: Statele Unite menţin posibilitatea diplomaţiei, dar doar dacă Rusia reduce tensiunile

Statele Unite menţin opţiunea negocierilor cu Rusia, dar momentul actual nu este "adecvat", întrucât Moscova pregăteşte invadarea Ucrainei, a anunţat, marţi seară Jen Psaki, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, potrivit CNN.

335 afișări
Imaginea articolului Casa Albă: Statele Unite menţin posibilitatea diplomaţiei, dar doar dacă Rusia reduce tensiunile

Sursa foto: Profimedia

"Uşa spre diplomaţie rămâne deschisă cu Rusia", chiar dacă secretarul de Stat, Antony Blinken, a anulat întâlnirea cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a afirmat Jen Psaki.

"Aşa cum a transmis secretarul de Stat, acesta nu este un moment adecvat pentru întâlnirea cu ministrul rus de Externe, întrucât Rusia face paşi în direcţia escaladării crizei şi se pregăteşte să invadeze Ucraina", a declarat Jen Psaki.

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe a explicat că întâlnirea preşedintelui Joseph Biden cu omologul său rus, Vladimir Putin, era acceptată "în principiu", fără însă a fi în lucru "planuri specifice sau un calendar".

Secretarul de Stat american, Antony Blinken, a anunţat, marţi seară, că a decis anularea întâlnirii cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, din cauza acţiunilor Rusiei împotriva Ucrainei. "Săptămâna trecută, am acceptat să mă întâlnesc cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, săptămâna aceasta, pe 24 februarie, pentru a discuta despre preocupările ţărilor noastre referitoare la securitatea europeană. Dar doar dacă Rusia nu invada Ucraina. Acum, văzând că începe o invazie şi că Rusia a arătat clar respingerea în totalitate a diplomaţiei, nu are sens să merg înainte cu această întâlnire, în acest moment. M-am consultat cu aliaţii şi partenerii noştri. Toţi sunt de acord. Astăzi, i-am trimis o scrisoare ministrului de Externe Lavrov prin care l-am informat despre acest lucru", a declarat Antony Blinken în cursul întrevederii cu ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba.

"Statele Unite menţin angajamentul pentru diplomaţie dacă Rusia este pregătită să facă paşi demonstrabili pentru a oferi comunităţii internaţionale un grad de încredere că este serioasă în reducerea tensiunilor şi în găsirea unei soluţii diplomatice. Dar noi vom acţiona în funcţie de hotărârile Rusiei şi de situaţia de pe teren. Nu vom permite Rusiei să pretindă că foloseşte diplomaţia, când, în acelaşi timp, accelerează pe drumul conflictului şi războiului", a subliniat Antony Blinken.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici