„Căsătoreşte-te cu violatorul tău”. Un proiect de lege permite graţierea bărbaţilor după relaţii sexuale cu minore

Partidul aflat la putere în Turcia a lansat un proiect de lege care le permite bărbaţilor vinovaţi de relaţii sexuale cu minore să evite pedeapsa dacă se căsătoresc cu victimele lor, relatează The Guardian. În timp ce guvernul de la Ankara se apară că legea a fost distorsionată, criticii susţin că îi lasă nepedepsiţi pe violatori.

6058 afișări
Imaginea articolului „Căsătoreşte-te cu violatorul tău”. Un proiect de lege permite graţierea bărbaţilor după relaţii sexuale cu minore

„Căsătoreşte-te cu violatorul tău”, legea care ar permite graţierea bărbaţilor care întreţin relaţii sexuale cu minore, în Turcia

Aşa-numitul act „Căsătoreşte-te cu violatorul tău” a stârnit controverse şi furie în rândul femeilor şi al activiştilor. Practic, dacă va fi adoptată, legea le va permite celor condamnaţi pentru sex cu minori să iasă din închisoare dacă se însoară cu victima lor, relatează The Guardian.

Este pentru a doua oară când parlamentarii turci încearcă să-i amnistieze pe violatorii care se căsătoresc cu victimele lor, după ce în urmă cu 4 ani un proiect de lege similar a creat revoltă atât în ţară, cât şi pe plan internaţional. Atunci ar fi fost graţiaţi bărbaţii doar dacă ar fi făcut sex fără „forţă sau ameninţare”.

Noul proiect, dezbătut pentru prima dată în parlament pe 16 ianuarie, îi lasă liberi pe violatori dacă agresorul şi victima se căsătoresc şi dacă diferenţa de vârstă dintre cei doi este mai mică de 10 ani.

Criticii şi opoziţia susţin că proiectul nu numai că legitimează căsătoria cu copiii şi face violul legal, dar deschide calea pentru abuzul şi exploatarea sexuală a copiilor. În Turcia, vârsta consimţământului sexual este de 18 ani. 

Partidul lui Erdogan, AKP ( Partidul Justiţiei şi Dezvoltării), aflat în spatele iniţiativei susţine că va combate problema acută a căsătoriilor cu copii. Însă, Fidan Ataselim, liderul unui ONG, acuză că de fapt guvernul vrea să şteargă dovezile epidemiei de violenţă faţă de fete şi femei.

Organizaţia sa, care a urmărit cazurile de violenţă, din 2009, când autorităţile turce au încetat s-o mai facă, estimează că peste 2600 de femei au fost ucise în ultimii 10 ani iar numărul crimelor a crescut de la an la an. Potrivit Naţiunilor Unite, 38% dintre femeile turce au suferit violenţă fizică sau sexuală din partea unui partener.

Proiectul de lege din 2016 a fost retras la presiunea protestelor iar acum activiştii promit să lupte din nou. Mai multe manifestaţii faţă de controversata lege au avut deja loc în ţară. Adem Sözüer, un expert turc în proceduri penale, susţine că de fapt proiectul va amplifica violenţa la adresa femeilor deoarece legitimizează mentalitatea potrivit căreia femeile sunt obiecte sexuale.

Legi de tipul „Căsătoreşte-te cu violatorul tău” sunt des întâlnite în ţări din Orientul Mijlociu sau America Latină. În Tunisia, Liban sau Iordania s-au renunţat la ele în urma protestelor.

Presedintele “sultan” al Turciei a stărnit polemici în 2014 când a declarat că egalitatea între bărbaţi şi femei este „împotriva naturii”. Cu un an în urmă, le-a cerut femeilor să aibă cel puţin trei copii.

Până şi fostul ministru al Justiţiei, Bekir Bozdag, a spus că mariajul cu minore este „o realitate nefericită” în Turcia, dar că barbaţii implicaţi „nu sunt violatori sau agresori sexuali”. Potrivit unui raport al guvernului, publicat în 2018, în ultimii 10 ani, aproximativ 483.000 de fete minore au fost căsătorite, 26% dintre femei erau căsătorite până la vârsta de 18 ani şi tot până la această vârstă 10% dintre ele năşteau. Totodată 440.000 de minore au dat naştere din 2002 încoace, iar 16.000 de minore sub 15 ani au născut după ce au fost expuse abuzului sexual.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici