Cât au cheltuit Statele Unite în lupta cu ben Laden

Statele Unite au cheltuit 2.000 de miliarde de dolari în ultimul deceniu, peste 20% din datoria publică de 9.680 de miliarde de dolari, pentru a combate activităţile liderului reţelei teroriste al-Qaida, Osama ben Laden, potrivit unei analize Bloomberg.

367 afișări
Imaginea articolului Cât au cheltuit Statele Unite în lupta cu ben Laden

Cât au cheltuit Statele Unite în lupta cu ben Laden (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Chiar şi după moarte ben Laden se va răzbuna pe contribuabilul american, notează Bloomberg, statul urmând să cheltuie doar în acest an peste 45 de miliarde de dolari cu plata dobânzilor la banii împrumutaţi pentru a lupta împotriva al-Qaida. Preşedinţia SUA a anunţat la 2 mai că liderul terorist a fost ucis în Pakistan, după o operaţiune a unor trupe americane.

Fondurile de 2.000 de miliarde de dolari au fost cheltuite de Statele Unite pentru a acoperi costurile războaielor din Afganistan şi Irak, dar şi cheltuielile pentru creşterea securităţii interne după atentatele de la 11 septembrie.

Pierderile financiare ale SUA nu se vor opri după moartea lui bin Laden, notează Bloomberg. Astfel, un sfert din deficitul bugetar prognozat pentru anul fiscal care va începe în octombrie va rezulta din cheltuielile anuale de 285 miliarde de dolari cauzat de cel mai important lider terorist din lume.

"Fără ben Laden am fi acumulat mai puţine datorii şi am fi cheltuit mai puţin pe dobânzi", a afirmat Dean Baker, co-director al Centrului pentru Cercetare Economică şi a Politicilor din Washington.

Suma totală ar putea fi mai mare decât cea rezultată din analiza Bloomberg. Costurile generate de ben Laden pentru guvernul şi companiile americane se ridică la 2.500 de miliarde de dolari, sau 250 de miliarde dolari anual în ultimul deceniu, consideră Mark Zandi economist-şef la Moody's.

"Cred că o autoritate prudentă de planificare ar anticipa că aceste costuri vor continua la infinit în viitor", a arătat el într-un e-mail.

Cheltuielile SUA care au legătură cu ben Laden nu s-au oprit la începutul lunii mai, odată cu moartea acestuia, potrivit Bloomberg. Numai anul următor, SUA intenţionează să cheltuiască 118 miliarde de dolari pentru operaţiunile militare din Afganistan şi Irak. Bugetul pentru anul fiscal 2012 include şi costuri suplimentare de 14 miliarde de dolari pentru securitatea internă, circa 125 miliarde de dolari pentru Pentagon, excluzând războaiele din Afganistan şi Irak, dar şi ajutorul financiar pentru Pakistan şi cheltuielile pentru serviciile de informaţii.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici