Ce scrie presa internaţională despre activitatea şi funeraliile autointitulatului rege al romilor

Presa internaţională scrie pe larg despre viaţa, activitatea şi funeraliile "regelui" autoproclamat al romilor, Florin Cioabă, înmormântat vineri după-amiază în Cimitirul Municipal din Sibiu.

2825 afișări
Imaginea articolului Ce scrie presa internaţională despre activitatea şi funeraliile autointitulatului rege al romilor

Ce scrie presa internaţională despre activitatea şi funeraliile autointitulatului rege al romilor (Imagine: Dumitru Matiu/Mediafax Foto)

"Regele ţiganilor, înmormântat în Transilvania", titrează ziarul britanic The Guardian, notând că mii de oameni au participat la funeraliile lui Florin Cioabă, "un membru al unei familii care a condus minoritatea romă începând din secolul 19 şi un activist care a pledat pentru drepturile romilor, în special pentru educaţia copiilor săraci, după ce fiica lui de 12 ani fugise din biserică scurt timp înainte de a fi căsătorită conform unui aranjament între familii".

Agenţia Associated Press notează că "regele Florin Cioabă a contribuit la îmbunătăţirea relaţiilor cu românii şi la modernizarea tradiţiilor ţigăneşti, păstrând, în acelaşi timp, specificitatea culturii ţigăneşti".

"Florin Cioabă a reuşit să aducă tradiţia ţigănească privind căsătoriile minorilor romi în concordanţă cu legislaţia românească", subliniază AP.

"Cioabă s-a bucurat de prietenia preşedintelui Traian Băsescu", observă site-ul italian MeridianNotizie.it, subliniind că "regele romilor din întreaga lume, mort la vârsta de 58 de ani, a beneficiat de funeralii solemne".

"Regele autoproclamat al romilor a fost înmormântat în România", titrează Agenţia France Presse, amintind că Florin Cioabă a fost fiul lui Ion Cioabă, un lider respectat al romilor care a supravieţuit deportării în Transnistria în timpul regimului mareşalului pronazist Ion Antonescu.

"Dar Florin Cioabă, autoproclamat regele ţiganilor din întreaga lume în 1997, este recunoscut doar de un grup mic dintre sutele de mii de romi din România. Membrii familiei au desemnat doi succesori, dintre fiii lui: Daniel, rege al romilor din România, şi Dorin, rege internaţional al romilor", subliniază AFP.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici