CEDO a condamnat Ucraina în cazul Iuliei Timoşenko. Evghenia Timoşenko: E o primă victorie

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat, marţi, Ucraina în dosarul fostului premier Iulia Timoşenko. Judecătorii de la Strasbourg au condamnat Ucraina pentru patru încălcări ale drepturilor fundamentale ale lui Timoşenko, dar au respins în schimb plângerea privind presupusele rele tratamente la care ar fi fost supusă aceasta.

2847 afișări
Imaginea articolului CEDO a condamnat Ucraina în cazul Iuliei Timoşenko. Evghenia Timoşenko: E o primă victorie

Iulia Timoşenko (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

UPDATE 22:25 UE îndeamnă autorităţile ucrainene să reanalizeze situaţia Iuliei Timoşenko

Uniunea Europeană îndeamnă autorităţile ucrainene să reanalizeze situaţia Iuliei Timoşenko şi să remedieze "viciile de procedură", după decizia Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO).

"Decizia CEDO confirmă preocupările exprimate în mod constant de UE privind proceduri arbitrare în cazul Iuliei Timoşenko", scriu, într-un comunicat, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton, şi comisarul UE pentru Politici de vecinătate, Stefan Füle.

"Cerem autorităţilor ucrainene să reanalizeze în profunzime situaţia doamnei Timoşenko, liderul unuia dintre cele mai importante partide de opoziţie", adaugă cei doi demnitari UE.

Fiica fostului premier ucrainean Iulia Timoşenko a apreciat marţi că hotărârea Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), care a condamnat Ucraina pentru deţinerea "ilegală" a opozantei, este o "primă victorie".

"Astăzi, credem că este o primă victorie, un prim pas către reabilitarea sa politică totală şi eliberarea imediată", a declarat Evghenia, fiica opozantei, în timpul unei conferinţe de presă, la Kiev.

"Curtea a recunoscut că mama mea este o deţinută politică, iar, acum, autorităţile ucrainene nu pot să nege faptul că trebuie eliberată", a adăugat ea.

"Bazându-se pe hotărârea Curţii, preşedintele (ucrainean) are posibilitatea să o elibereze pe mama mea. Noi sperăm că va lua această decizie umană cât mai repede posibil", a continuat ea, adăugând că Iulia Timoşenko va "fi spălată de acuzaţii false şi absurde" aduse la adresa sa.

CEDO i-a dat dreptate, marţi, Iuliei Timoşenko, apreciind în unanimitate drept "arbitrară şi ilegală" plasarea sa în detenţie provizorie în 2011.

Judecătorii au constatat mai multe încălcări ale articolului 5 ("Dreptul la libertate şi la siguranţă") şi ale articolului 18 ("Limitarea folosirii restrângerilor drepturilor") din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.

În schimb, ei au respins plângerea privind presupusele rele tratamente la care ar fi fost supusă opozanta.

Încarcerată din august 2011, Timoşenko a fost condamnată, două luni mai târziu, la şapte ani de închisoare pentru abuz de putere. În prezent, ea este trimisă în judecată într-un dosar de fraudă fiscală şi a fost inculpată pentru complicitate în asasinarea unui deputat în 1996.

Opozanta denunţă o răzbunare politică a fostului său rival, actualul preşedinte Viktor Ianukovici.

Urmăririle penale la adresa sa au provocat o criză gravă între Ucraina şi Uniunea Europeană. Cea din urmă a văzut motivaţii politice în aceste dosare judiciare şi solicită eliberarea opozantei.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici