China ameninţă Taiwanul: „Va trebui să luăm măsuri drastice!”

China va lua „măsuri drastice” dacă Taiwanul va dori să facă vreo mişcare către independenţă, a avertizat miercuri un oficial de la Beijing.

1046 afișări
Imaginea articolului China ameninţă Taiwanul: „Va trebui să luăm măsuri drastice!”

China susţine că Taiwanul şi-a guvernat în mod democratic propriul său teritoriu, intensificând, în ultimii doi ani, presiunea militară şi diplomatică pentru a-şi afirma revendicarea de suveranitate. Aceste fapte au alimentat furie în Taipei şi îngrijorare la Washington.

Partea continentală a declarat că este dispusă să facă tot posibilul pentru a căuta reunificarea paşnică cu Taiwan, însă a subliniat şi că va acţiona dacă vor fi depăşite linii roşii privind independenţa, a declarat Ma Xiaoguang, purtătorul de cuvânt al Oficiului pentru Afaceri Taiwan, într-o conferinţă de presă.

„Dacă forţele separatiste din Taiwan care caută independenţa provoacă, exercită forţă sau chiar trec de orice linie roşie cu China, va trebui să luăm măsuri drastice”, a declarat dl. Ma, citat de Reuters.

Beijingul descrie în mod regulat insula ca fiind cea mai sensibilă problemă în relaţiile sale cu Statele Unite. În ciuda absenţei unor legături diplomatice formale, SUA este cel mai important susţinător şi furnizor de arme al Taiwanului.

Purtătorul de cuvânt a mai spus că provocarea forţelor pro-independenţă şi „intervenţia externă” ar putea deveni „mai ascuţite şi mai intense” în lunile următoare. „Anul viitor, situaţia din strâmtoarea Taiwan va deveni mai complexă şi mai gravă”.

În 1949, după ce comuniştii au înfiinţat Republica Populară Chineză, guvernul învins a trecut marea, stabilindu-se în Taiwan.

Autor: Cezara Mîndrescu

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici