MONITORUL APĂRĂRII | China respinge criticile SUA şi va menţine implicarea în zona Oceanului Arctic

Administraţia Chinei a respins, marţi, criticile secretarului de Stat american, Mike Pompeo, privind activităţile din zona Oceanului Arctic, subliniind că Beijingul se va implica în problemele de nivel mondial.

11527 afișări
Imaginea articolului MONITORUL APĂRĂRII | China respinge criticile SUA şi va menţine implicarea în zona Oceanului Arctic

China respinge criticile SUA şi va menţine implicarea în zona Oceanului Arctic

"Aceste critici sunt total contrare faptelor şi ascund intenţii rău-voitoare. Noi nu facem calcule geopolitice şi nu încercăm să creăm cercuri mici închise altora", a declarat Geng Shuang, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Beijing, referindu-se la afirmaţiile lui Mike Pompeo.

"China a participat mereu la afacerile zonei arctice cu o atitudine deschisă, cooperantă şi vizând avantaje reciproce. Noi nu intervenim în afacerile care ţin strict de resortul naţiunilor arctice. Dar nu vom rămâne în afara problemelor arctice transregionale sau de natură planetară", a subliniat oficialul chinez.

Rusia se comportă "agresiv" în regiunea arctică, a acuzat, luni, secretarul de Stat american, Mike Pompeo, subliniind că trebuie monitorizate şi activităţile Chinei în această zonă.

Prezent la o conferinţă privind situaţia din zona Oceanului Arctic, Mike Pompeo a declarat că Rusia şi China par a avea interese de securitate naţională în această regiune, inclusiv planuri pentru rute maritime din Asia spre nordul Europei. "Statele Unite şi naţiunile din zona arctică salută investiţiile chineze transparente ce reflectă interese economice, nu ambiţii de securitate naţională", a declarat Mike Pompeo. "Pentagonul tocmai a avertizat săptămâna trecută că Administraţia din China ar putea utiliza prezenţa pentru cercetări de uz civil în zona arctică în scopul consolidării prezenţei militare, inclusiv prin mobilizarea de submarine ca forţă de disuasiune contra atacurilor nucleare", a subliniat Pompeo în cursul conferinţei desfăşurate în Rovaniemi, Finlanda. "Trebuie să examinăm atent aceste activităţi şi să avem în minte experienţa altor naţiuni. Modelul de comportament agresiv demonstrat de China în alte regiuni ne va arăta cum se raportează la zona arctică", a argumentat Pompeo.

CITEŞTE CONTINUAREA ARTICOLULUI ÎN MONITORUL APĂRĂRII ŞI SECURITĂŢII

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici