CIA ar fi spionat în masă populaţia din SUA. Agenţia neagă implicarea

  • Agenţia Centrală de Informaţii (CIA) este acuzată de spionaj în masă împotriva propriei populaţii
  • Doi senatori americani şi-au exprimat îngrijorarea faţă de acţiunile CIA, pe care le-au calificat drept neconstituţiunale
  • Spionajul intern este interzis de carta agenţiei din 1947, rolul instituţiei fiind fundamental supravegherea externă
846 afișări
Imaginea articolului CIA ar fi spionat în masă populaţia din SUA. Agenţia neagă implicarea

Cetăţenii americani sunt spionaţi fără să ştie, asta susţin senatorii americani Ron Wyden şi Martin Heinrich. Ba mai mult, Agenţia Centrală de Informaţii (CIA) şi-ar fi făcut un obicei din a supraveghea în secret, fără mandat, propria populaţie.

Colectarea datelor guvernamentale este un subiect controversat în SUA. În 2013, un program secret al Agenţiei de Securitate Naţională (NSA) care implica supravegherea telefoanelor şi conexiunilor online civile a fost dezvăluit publicului de Edward Snowden, un angajat al CIA.

Programul, cunoscut sub numele de Prism, a fost ulterior declarat ilegal de către un tribunal american. Aproximativ 90% dintre cei monitorizaţi erau americani obişnuiţi urmăriţi colectiv de NSA pentru a descoperi pe altcineva.

CIA şi NSA au atribuţii de supraveghere externă, iar spionajul intern este interzis de carta CIA din 1947, relatează BBC.

Oficialii de rang înalt au negat până au fost puşi în faţa probelor evidente şi chiar au minţit sub jurământul că ar fi colectat cu bună ştiinţă astfel de date.

CIA a publicat joi un raport desecretizat asupra unuia dintre programe, dar a refuzat să-l declasifice pe celălalt, invocând necesitatea de a proteja „metodele sensibile şi sursele operaţionale”.

„CIA se angajează să respecte transparenţa în concordanţă cu obligaţia noastră de a proteja sursele şi metodele de informaţii. Agenţia tratează foarte serios obligaţia de a respecta confidenţialitatea şi libertăţile civile ale cetăţenilor americane”, a declarat Kristi Scott, purtătorul de cuvânt al agenţiei pe probleme confidenţialitate şi libertăţi civile.

Într-o scrisoare adresată oficialilor de informaţii, cei doi senatori democraţi au cerut desecretizarea detaliilor programului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici