Coaliţia de guvernare din Grecia a ajuns la un acord asupra măsurilor de austeritate

Cele trei partide care fac parte din coaliţia de guvernare din Grecia s-au pus de acord "asupra principalelor puncte" cu privire la noile măsuri de austeritate, cerute de creditorii UE, BCE şi FMI, a afirmat joi ministrul de Finanţe, Yannis Stournaras.

275 afișări
Imaginea articolului Coaliţia de guvernare din Grecia a ajuns la un acord asupra măsurilor de austeritate

Antonis Samaras, premierul Greciei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Am căzut de acord asupra principalelor" puncte referitoare la măsurile de economie bugetară, care implică un total de peste 11,5 miliarde de euro pentru 2013 şi 2014, a afirmat Stournaras după o reuniune cu şefii celor trei partide (dreapta, stânga şi stânga moderată).

"Trebuie să ne punem de acord cu troika - UE, BCE, FMI - şi apoi cu partenerii noştri" europeni, a adăugat ministrul grec de Finanţe.

Reprezentanţii UE, BCE şi FMI sunt aşteptaţi duminică la Atena pentru a se pronunţa cu privire la această înţelegere.

Acordul partenerilor guvernamentali "ne dă o bază pentru o negociere puternică" cu partenerii noştri, a subliniat ministrul.

Acesta ieşise de la o întâlnire care a durat mai bine de două ore cu premierul conservator Antonis Samaras, socialistul Evanghelos Venizelos şi cu şeful partidului stângii moderate Dimar, Fotis Kouvelis, ce a avut loc la palatul guvernului din centrul Atenei.

"A existat un acord asupra axelor de bază" ale programului, "mai sunt chestiuni nerezolvate", a declarat, la rândul său, Fotis Kouvelis, care a ieşit primul de la întâlnire.

Cei trei lideri s-au întâlnit de mai multe ori de la începutul lunii septembrie pentru a încerca să finalizeze acest acord cu privire la noile măsuri controversate care prevăd noi tăieri de salarii, pensii şi ajutoare sociale.

Guvernul trebuie să prezinte luni proiectul său de buget pentru 2013, incluzând o parte din măsuri, obiectivul fiind ca noile măsuri să fie votate în parlament înaintea summit-ului european din 18 octombrie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici