Comisia Europeană: 30 de artişti au semnat o petiţie împotriva candidatului maghiar la cultură

Un număr de 30 de artişti europeni de prim rang, printre care se află cineaştii Michael Haneke şi fraţii Dardenne, au trimis luni o petiţie preşedintelui Comisiei Europene (CE) în care se opun nominalizării lui Tibor Navracsics la funcţia de comisar european pentru cultură.

218 afișări
Imaginea articolului Comisia Europeană: 30 de artişti au semnat o petiţie împotriva candidatului maghiar la cultură

Tibor Navracsics (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Parlamentul European a dat deja un aviz negativ la începutul lunii octombrie în ceea ce priveşte atribuirea portofoliului educaţiei, culturii şi cetăţeniei lui Tibor Navracsics, un apropiat al premierului maghiar Viktor Orban, aflat la conducerea Ministerului Justiţiei din Ungaria între 2010 şi 2014, o instituţie care a iniţiat o serie de legi considerate liberticide.

Dirijorul Simon Rattle, regizorul Pierre Audi - directorul Operei Naţionale Olandeze, cineaştii Jean-Pierre şi Luc Dardenne, Luc Bondy - directorul Teatrului Odéon din Paris, compozitorul britanic George Benjamin, regizorii Romeo Castellucci şi Thomas Ostermeier, coregrafii Boris Charmatz şi Anne Teresa De Keersmaeker, regizorii britanici Simon McBurney şi Katie Mitchell, ca şi Ariane Mnouchkine - directoarea Teatrului Soleil din Paris şi Olivier Py - directorul Festivalului de la Avignon se află printre semnatarii acestui text, iniţiat de Bernard Foccroulle, directorul Festivalului Liric din Aix-en-Provence.

"Tibor Navracsics a fost membru al guvernului Orban în Ungaria şi, în această calitate, a luat parte la o politică care, în discursuri şi în practică, întoarce spatele drepturilor omului, neagă valorile comune europene, limitează libertatea de exprimare, refuză diversitatea culturală, agresează sectorul artistic", afirmă semnatarii petiţiei.

"Soluţuia ce ar consta în a-i retrage competenţele asociate cetăţeniei nu ar fi suficientă", au subliniat ei, întrucât cultura şi educaţia constituie "mize fundamentale pentru construcţia europeană".

Semnatarii "cer cu tărie preşedintelui Comisiei Europene şi membrilor din Parlamentul European să retragă numirea lui Tibor Navracsics în funcţia de comisar european pentru cetăţenie, educaţie şi cultură, să dezvolte cultura ca unul dintre atuurile majore ale Europei şi să continue să lucreze în mod activ pentru o Europă bazată pe cultura ei şi îndreptată către cetăţenii ei".

Petiţia, care rămâne deschisă şi altor semnatari, va fi publicată în mai multe ziare europene importante în zilele următoare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici