Comisia Europeană a declanşat procedura de infringement împotriva Ungariei în legătură cu legislaţia ONG-urilor

  • Comisia Europeană a început joi o procedură de infringement împotriva Ungariei cu privire la controversata lege privind organizaţiile neguvernamentale (ONG-uri) finanţate din străinătate.
  • Legea a fost introdusă de guvernul maghiar în 2017 şi impune ONG-urilor care primesc donaţii din străinătate peste o anumită sumă să se înregistreze la autorităţile maghiare.
  • Ungaria spune că legea serveşte pentru a face finanţarea mai transparentă.
7720 afișări
Imaginea articolului Comisia Europeană a declanşat procedura de infringement împotriva Ungariei în legătură cu legislaţia ONG-urilor
Comisia Europeană a început joi o procedură de infringement împotriva Ungariei cu privire la controversata lege privind organizaţiile neguvernamentale (ONG-uri) finanţate din străinătate, notează dpa.
 
Legea, introdusă de guvernul maghiar în 2017, impune ONG-urilor care primesc donaţii din străinătate peste o anumită sumă să se înregistreze la autorităţile maghiare şi să fie etichetate public ca fiind finanţate din străinătate. Dacă nu se conformează, ONG-urile pot fi forţate să închidă.
 
Criticii legii susţin că legea îl vizează pe miliardarul american George Soros, un om de afaceri de origine maghiară.
 
Ungaria spune că legea serveşte pentru a face finanţarea mai transparentă.
 
Comisia a trimis joi o notificare la Budapesta. Ungaria are la dispoziţie două luni pentru a răspunde, după care executivul UE poate trimite cazul înapoi Curţii Europene de Justiţie (CEJ) - ceea ce ar putea duce la amenzi.
 
CEJ a constatat anul trecut că legea, cunoscută formal sub numele de „Legea transparenţei,” era ostilă faţă de societatea civilă, subminând drepturile fundamentale. A decis că legea încalcă normele UE privind libera circulaţie a capitalurilor, precum şi dreptul la protecţia datelor cu caracter personal şi libertatea de asociere.
 
"Curtea Europeană de Justiţie a fost clară - restricţiile impuse de guvernul ungar asupra finanţării organizaţiilor societăţii civile nu sunt conforme cu legislaţia UE", a declarat comisarul european pentru Justiţie Vera Jourova pe Twitter. „Organizaţiile societăţii civile sunt o parte indispensabilă a democraţiilor noastre. Trebuie să le sprijinim, nu să ne luptăm cu ele”.
 
Viktor Orban a acuzat organizaţiile neguvernamentale finanţate de Soros de amestec politic.
 
Autorităţile maghiare susţin că s-au angajat să pună în aplicare hotărârea.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici