Comisia Europeană cere României să transpună corespunzător directiva UE pe drepturile victimelor

Comisia Europeană a trimis, joi, avize motivate României, Irlandei şi Sloveniei pentru a le îndemna să pună în aplicare în mod corespunzător Directiva UE privind drepturile victimelor, arată un comunicat al instituţiei europene.

661 afișări
Imaginea articolului Comisia Europeană cere României să transpună corespunzător directiva UE pe drepturile victimelor

Comisia Europeană cere României să transpună corespunzător directiva UE pe drepturile victimelor

Directiva privind drepturile victimelor le oferă victimelor infracţiunilor drepturi clare de a avea acces la informaţii, de a participa la procedurile penale şi de a beneficia de sprijin şi de protecţie adaptată nevoilor lor.

Directiva garantează, de asemenea, că victimele vulnerabile - cum ar fi copiii, victimele violurilor sau cele cu handicap - sunt identificate, astfel încât să poată beneficia de protecţie suplimentară în cursul procedurilor penale.

Directiva privind drepturile victimelor trebuia să fie transpusă în legislaţia naţională până la 16 noiembrie 2015.

Irlanda a pus în aplicare dispoziţiile directivei, însă analiza Comisiei arată că acestea nu sunt complete.

România şi Slovenia au notificat doar o punere în aplicare parţială a normelor. Prin urmare, Comisia solicită autorităţilor irlandeze, române şi slovene să ia măsuri şi le trimite avize motivate.

Dacă autorităţile irlandeze, române şi slovene nu iau măsuri în termen de două luni, cazurile pot fi înaintate Curţii de Justiţie a UE, arată instituţia într-un comunicat de presă.

Principalele decizii adoptate de Comisie în luna noiembrie includ 40 de scrisori de punere în întârziere, 21 de avize motivate şi 8 trimiteri în faţa Curţii de Justiţie a UE. Totodată, Comisia închide 107 de cazuri în care diferendele cu statele membre în cauză au fost soluţionate fără a fi necesară continuarea procedurii de către Comisie.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici