Comisia Europeană: E important ca deciziile judiciare care au devenit definitive să nu mai poată fi contestate

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Christian Wigand, a transmis, luni, că este important ca deciziile judiciare care au devenit definitive să nu mai poată fi contestate şi că respectarea deciziilor definitive este o componentă esenţială a statului de drept.

963 afișări
Imaginea articolului Comisia Europeană: E important ca deciziile judiciare care au devenit definitive să nu mai poată fi contestate

Comisia Europeană: E important ca deciziile judiciare care au devenit definitive să nu mai poată fi contestate

„Pot confirma că am primit un răspuns la scrisoarea trimisă de primvicepreşedintele CE, Frans Timmermans, ministrului Justiţiei, Tudorel Toader. Comisia Europeană urmăreşte îndeaproape discuţiile din România pe tema unei posibile ordonanţe de urgenţă în cazul apelurilor extraordinare în dosare penale, ca urmare a două decizii luate de instanţa constituţională. Comisia a luat deja notă de prima decizie - decizia completului de cinci (7 noiembrie) - în cel mai recent raport întocmit în cadrul MCV. Starea de certitudine judiciară, inclusiv respectarea deciziilor definitive (“res iudicata”), este o componentă esenţială a statului de drept. După cum a observat Curtea de Justiţie a UE, este important ca deciziile judiciare care au devenit definitive să nu mai poată fi contestate”, a declarat Christian Wigand, purtător de cuvânt al Comisiei Europene, la solicitarea MEDIAFAX.

TITLURILE ZILEI

El a mai afirmat că este ”esenţial pentru România să revină la parcursul de combatere a corupţiei, să asigure o justiţie independentă şi să evite paşii înapoi,

„De asemenea, ar fi important pentru autorităţile române să aloce timp pentru a se consulta în totalitate cu justiţia şi pentru a analiza cu atenţie consecinţele practice ale deciziei judiciare şi pentru a stabili ce trebuie făcut în continuare”, a mai spus Wigand.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, joi la un post TV, că i-a transmis prim-vicepreşedintelui Comisiei Europene Frans Timmermans că vrea să dea ordonanţa de urgenţă pe completurile de 5 şi că actul normativ este un act de dreptate, nefiind vorba de o amnistie şi graţiere.

„Am vorbit şi de ordonanţa de urgenţă şi i-am zis că vreau să dau această ordonanţă, că e un act de dreptate pentru toţi cei care nu au avut un proces corect, pentru că au fost stabilite nelegal completurile de cinci. Se tot vorbea de amnistie şi graţiere, însă i-am explicat prim-vicepreşedintelui Comisiei Europene că nu este vorba despre o amnistie şi graţiere şi că niciodată o lege nu o dai pentru cineva. A rămas că se va uita pe acest act, că este transparent să ţinem legătura referitor la paşii pe care vrem să îi facem”, a afirmat Viorica Dăncilă, joi seară la Antena 3.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici