CONFLICTUL China-Japonia: O delegaţie de oameni de afaceri japonezi anulează o vizită în China pentru prima dată în 37 de ani

O delegaţie formată din şefi ai unor companii japoneze a anunţat luni că a fost nevoită să anuleze pentru prima dată în 37 de ani o vizită anuală în China, din cauza recentelor tensiuni teritoriale.

288 afișări
Imaginea articolului CONFLICTUL China-Japonia: O delegaţie de oameni de afaceri japonezi anulează o vizită în China pentru prima dată în 37 de ani

CONFLICTUL China-Japonia: O delegaţie de oameni de afaceri japonezi anulează o vizită în China pentru prima dată în 37 de ani (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Cei 175 de responsabili ai unor companii din Asociaţia economică Japonia-China urmau să meargă la Beijing pentru festivităţile prevăzute iniţial pentru marcarea a 40 de ani de la normalizarea relaţiilor diplomatice dintre cele două ţări. Era prevăzută şi o întâlnire cu premierul chinez, Wen Jiabao.

Tensiunea dintre cele două ţări a crescut în intensitate în ultimele zile în ceea ce priveşte un diferend teritorial în Marea Chinei de Est, o ceremonie de la Beijing pentru marcarea normalizării relaţiilor dintre aceste state fiind anulată.

În consecinţă, delegaţia niponă a renunţat la călătoria sa în capitala chineză. Aceasta îşi redusese deja considerabil, din motive de securitate, amploarea turnelui său în China, în cursul căruia erau prevăzute vizite şi la Shanghai şi Shanxi (nord-est).

Importante manifestaţii antijaponeze au avut loc în China la mijlocul lunii septembrie în semn de protest faţă de naţionalizarea de către Japonia a insulelor Senkaku, revendicate de Beijing sub numele de Diaoyu.

Asociaţia economică Japonia-China trimite în mod regulat, de 37 de ani, delegaţii de oameni de afaceri niponi în China pentru a dezvolta legăturile dintre cele două state. În aceşti ani, antreprenorii în cauză s-au întâlnit cu numeroşi oficiali chinezi de rang înalt din sfera politică, printre care actualul preşedinte Hu Jintao.

China şi Japonia sunt mari puteri economice la nivel mondial (a doua, respectiv a treia), China fiind primul partener comercial al Japoniei, aceasta din urmă fiind al treilea sau al patrulea partener al Chinei.

Preşedintele Asociaţiei economice Japonia-China va merge totuşi la Beijing pentru un dineu, joi, cu fostul ministru chinez al Afacerilor Externe Tang Jiaxuan, a precizat un oficial al asociaţiei, Takahiro Miyahara.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici