Controversa din jurul completurilor de cinci judecători: România a transmis OFICIAL că sentinţele în cazurile Elenei Udrea şi Alinei Bica sunt valabile

Avocaţii Elenei Udrea şi Alinei Bica au prezentat într-o instanţă din Costa Rica informaţii despre decizia Curţii Constituţionale din România privind sistemul completului de cinci judecători, argumentând că deciziile de condamnare sunt nule, dar autorităţile române au negat oficial argumentaţia.

4872 afișări
Imaginea articolului Controversa din jurul completurilor de cinci judecători: România a transmis OFICIAL că sentinţele în cazurile Elenei Udrea şi Alinei Bica sunt valabile

România a transmis OFICIAL că sentinţele în cazurile Elenei Udrea şi Alinei Bica sunt valabile

Potrivit publicaţiilor Semanario Universidad şi AmeliaRueda.com, avocaţii Elenei Udrea şi Alinei Bica au prezentat informaţii conform cărora Curtea Constituţională din România ar fi luat o decizie prin care a declarat nule sentinţe pronunţate în perioada 2014-2018. Avocaţii au prezentat informaţii despre decizia Curţii Constituţionale din 7 noiembrie, privind sistemul completurilor de cinci judecători.

Dat fiind că informaţiile prezentate de avocaţii Elenei Udrea şi Alinei Bica nu erau însoţite de documente oficiale, Tribunalul Penal din districtul Pavas, situat la periferia oraşului San Jose, a cerut o poziţie oficială a autorităţilor din România.

TITLURILE ZILEI

România a transmis, prin intermediul Ambasadei statului Costa Rica din Mexic, că sentinţele în cazurile Elenei Udrea şi Alinei Bica nu sunt afectate de hotărârea Curţii Constituţionale, fiind valabile. În plus, România a cerut continuarea procedurii de extrădare.

Completul de cinci judecători în materie penală al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a amânat toate dosarele aflate pe rol în şedinţa de luni, printre procesele care vor fi redistribuite numărându-se şi cele ale Elenei Udrea şi ale Alinei Bica.

Tribunalul Penal din districtul Pavas, situat la periferia oraşului San Jose, a decis pe 3 decembrie admiterea cererii procurorilor de menţinere în detenţie preventivă a Elenei Udrea şi a Alinei Bica până la finalizarea procedurii de extrădare, informează site-ul de ştiri AmeliaRueda.com. Înaintea deciziei, Ministerul Public din Costa Rica anunţa că a cerut prelungirea detenţiei preventive până la "finalizarea procedurii de extrădare solicitată de România".

Elena Udrea şi Alina Bica au fost reţinute pe 3 octombrie de autorităţile din Costa Rica, în baza unor mandate Interpol emise la cererea României.

Elena Udrea, fost ministru al Turismului, a anunţat pe 17 februarie că se află în Costa Rica. În aprilie, Elena Udrea transmitea, prin intermediul avocaţilor săi, la procesul "Gala Bute", că ar avea statut provizoriu de refugiat politic din 21 martie şi că una dintre obligaţiile pe care le are este de a nu părăsi teritoriul statului Costa Rica. Ea a spus tot atunci şi că este însărcinată cu gemeni. La finalul lunii martie, Elena Udrea transmitea însă, prin intermediul înscrisurilor depuse de avocaţii săi, că a pierdut unul din gemeni. Două luni mai târziu, pe 5 iunie 2018, fostul ministru a fost condamnat definitiv la 6 ani de închisoare cu executare în dosarul "Gala Bute".

Imediat, Poliţia Română cerea instanţei mandat european de arestare şi urmărirea internaţională a Elenei Udrea, iar tot atunci ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, anunţa că extrădarea este posibilă şi fără un tratat bilateral cu Costa Rica şi că Ministerul se va ocupa de transmiterea cererii de extrădare. În 25 iunie, ministrul Justiţiei declara că şi-a îndeplinit la timp şi complet obligaţiile care îi revin cu privire la procedurile de extrădare în cazul Elenei Udrea. Ulterior, pe 20 septembrie, iubitul Elenei Udrea, Adrian Alexandrov, anunţa pe Facebook că aceasta a născut o fetiţă.

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au decis şi instituirea sechestrului pe toate bunurile deţinute de Elena Udrea, până la concurenţa sumei de 4,7 milioane de euro, în vederea confiscării speciale în dosarul Hidrolectrica.

Alina Bica, fost procuror-şef DIICOT, a fost dată în urmărire generală în 27 iunie, după ce a fost condamnată la patru ani de închisoare cu executare pentru "favorizarea făptuitorului", în dosarul în care a fost cercetat şi Adriean Videanu. Şi fostul procuror-şef DIICOT a cerut din luna ianuarie statut de refugiat politic în Costa Rica, după cum au anunţat avocaţii la proces. Soţia omului de afaceri Ovidiu Tender declara însă, la jumătatea lunii iunie, că aceasta nu s-ar mai afla în Costa Rica, ci în Panama.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici