CRIZA IMIGRANŢILOR: UE cere statelor membre să angajeze 331 de milioane de euro în gestionarea situaţiei

Statele Uniunii Europene (UE) este necesar să asigure fonduri suplimentare în valoare de 330,7 milioane de euro la bugetul Uniunii, pentru ca să se acţioneze aşa cum s-a promis în gestionarea crizei migraţiei, a anunţat miercuri Comisia Europeană (CE), relatează DPA în pagina electronică.

236 afișări
Imaginea articolului CRIZA IMIGRANŢILOR: UE cere statelor membre să angajeze 331 de milioane de euro în gestionarea situaţiei

CRIZA IMIGRANŢILOR: UE cere statelor membre să angajeze 331 de milioane de euro în gestionarea situaţiei (Imagine: AFP / Mediafax Foto)

Europa se confruntă cu cel mai semnificativ aflux de imigranţi şi azilanţi de la sfârşitul celui de-al Doilea Răaboi Mondial, care exercită presiuni asupra resurselor naţionale. Uniunea Europeană s-a angajat la un număr de acţiuni în vederea gestionării acestui aflux şi ajutorarea celor mai afectate state membre.

Comisia Europeană a propus miercuri amendarea bugetului, în vederea finanţării acestor măsuri. Însă contribuţiile naţionale la bugetul UE sunt, adesea, o sursă de conflicte între Bruxelles şi statele membre.

"Vom continua să acţionăm puternic pentru a oferi soluţii europene comune", a declarat preşedintele CE Jean-Claude Juncker, citat într-un comunicat.

În baza propunerilor CE, statele UE urmează să angajeze în total 330,7 milioane de euro anul acesta, dar să efectueze plăţile anul viitor.

Aceste fonduri urmează ca, împreună cu suma de 70,6 milioane de euro - fonduri europene, să fie realocate în vederea oferirii unor ajutoare de urgenţă celor mai afectate state membre; angajării a 120 de persoane la Agenţia UE pentru frontiere externe Frontex. Agenţia europeană de poliţie Europol şi Biroul European de Sprijin pentru Azil (BESA); dar şi în vederea furnizării unor ajutoare suplimentare unor ţări din afara UE care găzduiesc refugiaţi sirieni.

În plus, Comisia plănuieşte să deblocheze alte 400 de milioane de euro pentru ajutorarea, începând din acest an, a acestor ţări care nu sunt membre UE şi a organizaţiilor umanitare care lucrează în tabere de refugiaţi, şi anume Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) şi Programul Alimentar Mondial (PAM).

Guvernele statelor membre UE şi Parlamentul European (PE) urmează să-şi dea acordul înainte ca aceste fonduri, în valoare totală de 801,3 milioane de euro, să poată fi vărsate. Comisia a îndemnat cele două părţi să-şi urgenteze procedurile de decizie.

"Europa se confruntă cu consecinţele uneia dintre cele mai mari crize din istoria rcentă", a declarat comisarul european pentru Buget, bulgara Kristalina Gheorghieva. "Folosim bugetul UE în mod rapid şi flexibil pentru a răspunde acestei crize", a adăugat ea.

Comisia plănuieşte ca anul viitor să deblocheze alte 900 de milioane de euro în vederea gestionării crizei migraţei. Un amendament în vederea acestei finanţări urmează să fie prezentat în octombrie.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici