Criza imigranţilor va dura, avertizează Hollande şi Merkel

Criza "excepţională" a imigranţilor cu care se confruntă Europa va dura, au avertizat François Hollande şi Angela Merkel, care şi-au îndemnat luni partenerii europeni să aplice deciziile adoptate cu scopul de a face faţă afluxului de refugiaţi, relatează Reuters în pagina electronică.

199 afișări
Imaginea articolului Criza imigranţilor va dura, avertizează Hollande şi Merkel

Criza imigranţilor va dura, avertizează Hollande şi Merkel (Imagine: HEPTA/Mediafax Foto)

Într-o declaraţie comună, la Berlin, cancelarul german a cerut deschiderea "până la sfârşitul anului" a unor centre de primire în Italia şi în Grecia, menite să primească imigranţii cu scopul de a-i tria pe cei eligibili pentru azil.

Gestionarea acestui aflux de sute de mii de persoane către coastele Mediteranei "este o responsabilitate care nu poate fi lăsată unei singure ţări, ci care priveşte întreaga Europă", a subliniat François Hollande.

"Astăzi ne confruntăm cu o situaţie excepţională", a declarat preşedintele francez, alături de Angela Merkel. "Dar cu o situaţie excepţională care va dura, atât timp cât crizele pe care le cunoaştem nu vor fi rezolvate", a adăugat el.

TITLURILE ZILEI

"Atunci, în loc să aşteptăm, în loc să gestionăm de pe o zi pe alta aceste situaţii, este necesar să ne organizăm şi să ne consolidăm politicile. Este ceea ce Franţa şi Germania propun", a continuat şeful statului francez.

În Europa, "povara este necesar să fie repartizată în mod echitabil, ceea ce nu este cazul la ora actuală", a remarcat, la rândul ei, Angela Merkel, a cărei ţară se aşteaptă să primească anul acesta aproximativ 800.000 de solicitanţi de azil.

Guvernele ţărilor Uniunii Europene (UE) au respins în iunie o propunere a preşedintelui Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker care stabilea cote obligatorii pentru primirea a zeci de mii de imigranţi care s-au refugiat în Grecia şi Italia.

În schimb, ele s-au pus de acord asupra unui sistem de repartizare voluntară, limitându-se la un total de 60.000 de oameni.

Subiectul s-a înrăutăţit vara aceasta, odată cu sosirea unui număr-record de 50.000 de imigranţi în Grecia, pe mare, numai în iulie, venind dinspre Turcia.

Peste 5.000 de imigranţi au intrat în Serbia, urmându-şi drumul către Europa de Vest, după încercări fără rezultat ale forţelor de ordine macedonene de a-i împiedica să intre în Macedonia.

Cu două luni şi jumătate înainte de summitul UE-Africa, care urmează să aibă loc la Valletta pe 11 noiembrie, François Hollande şi Angela Merkel au cerut consolidarea cooperării cu ţările africane în vederea favorizării expatrierii imigranţilor iegali.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici