Criza politică din Italia întârzie stabilirea componenţei Comisiei Europene - oficiali UE

Ursula von der Leyen, preşedintele ales al Comisiei Europene, aşteaptă ca Italia să-şi prezinte candidatul pentru postul de comisar european ce îi revine înainte de a decide compoziţia noului Executiv al Blocului comunitar, au declarat oficiali UE, citaţi de agenţia de ştiri Reuters.

390 afișări
Imaginea articolului Criza politică din Italia întârzie stabilirea componenţei Comisiei Europene - oficiali UE

Criza politică din Italia întârzie stabilirea compoziţiei Comisiei Europene - oficiali UE

În contextul crizei politice de la Roma, Italia este singurul stat UE care încă nu a prezentat un candidat pentru următoarea Comisiei Europeană, care îşi începe mandatul în luna noiembrie. Marea Britanie a transmis că nu va propune un comisar întrucât intenţionează să părăsească Blocul comunitar până la finalul lunii octombrie.

Printre funcţiile cheie asupra cărora nu a fost luată o decizie este cea de comisar european pentru probleme economice.

Alegerea comisarului pentru afaceri economie va indica dacă viitoarea Comisie Europeană va încerca să promoveze o creştere a cheltuielilor publice, cât şi o diminuare a focusului asupra echilibrării bugetelor, abordare pe care unii o consideră necesară în contextul reducerii creşterii economice a Germaniei, care de-a lungul timpului a fost ostilă politicilor fiscale expansioniste.

În luna iulie, imediat după ce Ursula von der Leyen a fost propusă să ocupe funcţia de preşedinte al Comisiei Europene, premierul italian Giuseppe Conte a anunţat că Italiei i-a fost oferit postul de comisar european pentru competiţie.

Funcţia are importanţă majoră în contextul în care Germania şi Franţa doresc o relaxare a reglementărilor comunitare în domeniul antimonopol pentru a ajuta companiile din Europa în competiţia cu rivalii din China şi SUA.

Un oficial european a declarat luni că decizia finală privind numirile în aceste poziţii depinde de candidatul propus de Italia, a treia cea mai mare economie europeană după ieşirea Marii Britanii.

Oficialii italieni au transmis că un candidat pentru funcţia de comisar european va fi anunţat în orele următoare, în cazul în care forţele politice de la Roma reuşesc să ajungă la un acord de formare a unui nou Guvern. Cei mai probabili candidaţi sunt Enzo Moavero, fost ministru de Externe, şi fostul premier Paolo Gentiloni.

O purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene a afirmat luni că este nevoie să fie cunoscute toate piesele din "puzzle" înainte de a fi decisă compoziţia noului Executiv al Uniunii Europen.

Candidaţii aleşi de Ursula von der Leyen vor trebui obţină şi aprobarea  Parlamentului European, care poate să accepte sau respingă întreaga Comisie Europeană.

Deşi membrii Parlamentului European nu pot respinge comisarii desemnaţi, presiunea politică creată în urma unor audieri nereuşite a determinat în trecut retragerea unor candidaţi la funcţia de comisar european.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici