Video CRONOLOGIE: Filmul atacurilor care au însângerat Parisul - VIDEO, FOTO

Cel puţin 120 de persoane au fost ucise la Paris, de la Bataclan şi până la Stade de France, iar starea de urgenţă a fost decretată în urma atacurilor care au însângerat capitala franceză în noaptea de vineri spre sâmbătă, relatează AFP în pagina online, care prezintă filmul evenimentelor.

5332 afișări

ATACURI ARMATE ŞI EXPLOZII

- ora locală 21.20 (22.20, ora României): mai multe atacuri armate şi explozii izbucnesc simultan la Paris.

- trei explozii răsună în jurul incintei Stade de France, în timpul meciului amical Franţa-Germania, disputat în faţa a aproximativ 80.000 de spectatori. Cel puţin una din două explozii este provocată de către un kamikaze, care moare după ce detonează o vestă de explozibili.

- la Bataclan, unde se desfăşoară un concert de rock, mai mulţi bărbaţi înarmaţi - care nu îşi ascund faţa - deschid focul în sala de spectacol strigând "Allah Akbar" (Allah e mare) şi iau spectatorii ostatici.

- pe strada Fontaine au roi (în arondismentul al XI-lea), în apropiere de Piaţa Republicii, cinci persoane sunt împuşcate pe terasa unei pizzerii, La Casa Nostra.

- un atac soldat cu un mort are loc pe bulevardul Voltaire, de cealaltă parte a Pieţei Republicii.

- la colţul străzilor Bichat şi Alibert (arondismentul al X-lea), un atac armat este comis pe terasa restaurantului Le Petit Cambodge, soldat cu 14 morţi.

- pe strada Rue de Charonne (arondismentul al XI-lea), martori aud tiruri timp de "două sau trei minute"; 18 persoane sunt ucise.

STARE DE URGENŢĂ

- 22.30 (23.30, ora României): François Hollande, imediat ce este evacuat de pe Stade de France unde asista la meci, se îndreaptă către Ministerul de Interne pentru a analiza situaţia.

- atacurile s-au soldat cu cel puţin 18 morţi, anunţă Prefectura de Poliţie.

- premierul britanic David Cameron se declară "şocat" de atacurile de la Paris.

- Parchetul pentru lupta împotriva terorismului se sesizează într-o anchetă.

- şeful Guvernului spaniol Mariano Rajoy discută cu Manuel Valls şi-i prezintă solidaritatea Spaniei.

- 23.43 (sâmbătă, 0.43, ora României): un nou bilanţ anunţă 35 de morţi.

- 23.50 (sâmbătă, 0.50, ora României): atacurile de la Paris vizează "întreaga umanitate şi valorile universale", declară preşedintele american Barack Obama.

- spitalele de la Paris declanşează "planul alb" de urgenţă şi de criză.

- 0.01 (1.01, ora României): "câteva zeci de persoane ucise" într-"o oroare", declară pentru televiziune François Hollande, care anunţă stare de urgenţă.

- 0.08 (1.08, ora României): cancelarul german Angela Merkel se declară "profund şocată" de atacurile "evident teroriste" de la Paris.

- 0.15 (1.15, ora României): o şedinţă excepţională a Consiliului de Miniştri se reuneşte la Palatul Elysée şi decretează, aşa cum a anunţat Hollande, starea de urgenţă.

- câteva staţii de metrou sunt închise, anunţă Prefectura de Poliţie.

- Rusia condamnă atacurile "inumane" de la Paris şi se declară pregătită să ajute în cadrul anchetei.

- secretarul general al ONU Ban Ki-moon denunţă "atacuri teroriste demne de dispreţ".

- Partidul Socialist (PS, de centru-stânga, la putere), Frontul Naţional (FN, extremă dreapta, în opoziţie) şi Partidul Les Républicains (LR, dreapta, în opoziţie) îşi suspendaă campaniile electorale în vederea alegerilor regionale.

DEZNODĂMANT ŞI BILANŢ

- 0.30 (1.30, ora României): forţe de poliţie iau cu asalt Bataclan.

- instituţiile şcolare şi universitare sunt închise sâmbătă, anunţă Rectoratul din Paris.

- Nicolas Sarkozy "susţine" declararea stării de urgenţă şi introducerea controalelor la frontieră.

- toate excursiile şcolare sunt anulate în weekend, în întreaga Franţă, anunţă Ministerul Educaţiei.

- Israelul este "cot la cot" cu Franţa în lupta contra terorismului, declară Benjamin Netanyahu.

- 1.11 (2.11, ora României): luarea de ostatici la Bataclan s-a soldat cu 100 de morţi, potrivit unor surse din cadrul poliţiei.

- François Hollande vine la Bataclan împreună cu premierul Manuel Valls şi miniştrii Bernard Cazeneuve şi Christiane Taubira.

- preşedintele Adunării Naţionale Claude Bartolone (PS) şi toţi liderii grupurilor formaţiunilor parlamentare îndeamnă la unitate naţională.

- Consiliul pentru Cult Musulman condamnă "cu cea mai mare fermitate" "atacuri odioase şi abjecte".

- "1.500 de militari suplimentari au fost mobilizaţi", anunţă Palatul Elysée.

- un număr verde de informaţii este pus la dispoziţie de către Ministerul de Interne: 0800 40 60 05.

- "Vom lupta, (iar lupta) va fi nemiloasă" cu terorişti, declară François Hollande în apropiere de Bataclan.

- vor fi "reintroduse controale" la frontiere, dar acestea nu vor fi "închise", precizează Palatul Elysée.

- atacurile s-au soldat cu 120 de morţi, anunţă Parchetul, care deschide o anchetă cu privire la asasinate în legătură cu o întreprindere teroristă.

- 3.00 (4.00, ora României): patru persoane au murit în sectorul Stade de France, inclusiv "fără îndoială, trei terorişti".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici