Curtea de Justiţie a Uniunii Europene: Legea privind Curtea Supremă din Polonia încalcă legislaţia europeană

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a decis luni că legea privind Curtea Supremă din Polonia, prin care se reduce vârsta de pensionare a judecătorilor acestei instanţe, încalcă legislaţia europeană şi principiul inamovibilităţii judecătorilor, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.

187 afișări
Imaginea articolului Curtea de Justiţie a Uniunii Europene: Legea privind Curtea Supremă din Polonia încalcă legislaţia europeană

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene: Legea privind Curtea Supremă din Polonia încalcă legislaţia europeană

Prin intermediul comunicatului, Comisia Europeană anunţă că decizia CJUE confirmă poziţia CE privind aceste modificări legislative. „Comisia Europeană a luat act de decizia Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, care confirmă poziţia Comisiei. Această decizie vine în sprijinul sistemului judiciar din Polonia. Este totodată şi o clarificare binevenită în privinţa principiului inamovibilităţii şi independenţei judecătorilor”, arată Comisia.

„Decizia clarifică principiul potrivit căruia, chiar dacă organizarea sistemelor judiciare intră în atribuţiile statelor membre, acestea trebuie să îşi exercite atribuţiile potrivit legilor Uniunii Europene. Fiecare instanţă naţională este şi una europeană atunci când aplică legile UE”, se mai arată în comunicat.

TITLURILE ZILEI

De asemenea, Comisia Europeană a anunţat că va continua să coopereze cu autorităţile poloneze în această chestiune. „Comisia este gata să acorde sprijin Guvernului Poloniei pentru punerea în aplicare a acestei decizii şi pentru continuarea discuţiilor în legătură cu statul de drept din Polonia”, a transmis Comisia.

Noua lege referitoare la judecătorii Curţii Supreme din Polonia a redus vârsta de pensionare a acestora, de la 70 la 65 de ani. În urma acestei modificări, 27 dintre cei 72 de judecători ai Curţii riscă să fie obligaţi să se pensioneze. Potrivit legii, judecătorii afectaţi de reducerea vârstei de pensionare au dreptul să ceară preşedintelui ţării o prelungire cu cel mult trei ani a mandatului, însă nu există criterii clare după care preşedintele poate sau nu să accepte o asemenea solicitare. Oficialii europeni au considerat că această modificare legislativă afectează independenţa justiţiei şi pe 2 iulie 2018 Comisia Europeană a lansat procedura de infringement împotriva Poloniei, iar pe 24 septembrie s-a adresat CJUE în această privinţă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici