Cvartetul pentru Orientul Mijlociu reacţionează la cererea palestiniană cu o nouă ofertă

Cvartetul pentru Orientul Mijlociu, format din Statele Unite, Naţiunile Unite, Rusia şi UE, a reacţionat vineri la cererea de aderare a unui stat Palestina la ONU cu o ofertă detaliată de reluare a dialogului.

862 afișări
Imaginea articolului Cvartetul pentru Orientul Mijlociu reacţionează la cererea palestiniană cu o nouă ofertă

Cvartetul pentru Orientul Mijlociu reacţionează la cererea palestiniană cu o nouă ofertă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Odată ce momentul istoric al palestinienilor a trecut, Cvartetul s-a grăbit să furnizeze un calendar al negocierilor şi să fixeze ca obiectiv un acord final cel mai târziu la sfârşitul lui 2012.

Ipoteza unei declaraţii a Cvartetului a fost evocată toată vara, în cadrul eforturilor americane şi europene de a propune o alternativă la disputa dintre Israel şi palestinieni.

Discuţiile au fost interesante în ultimele zile la New York, inclusiv în noaptea de joi spre vineri.

TITLURILE ZILEI

Declaraţia a venit până la urmă după depunerea cererii de către preşedintele palestinian Mahmoud Abbas şi răspunsul iritat al premierului israelian Benjamin Netanyahu.

Ajuns după bătălie, Cvartetul încearcă să revină "privind către viitor", a explicat un oficial american.

"Preşedintele Abbas a prezentat scrisoarea, este imperativ să luăm notă de ea şi să oferim idei de răspuns. Trebuie să revenim la ceea ce este esenţial şi anume să găsim modalitatea de reluare a negocierilor".

Această abordare "simplă", potrivit declaraţiilor mai multor membri ai grupului, constă înainte de toate într-un calendar.

Israelienii şi palestinienii se vor întâlni într-o primă fază într-o lună pentru a stabili "un calendar şi o metodă de negocieri".

Angajamentul de a ajunge la un acord definitiv la sfârşitul lui 2012 "cel mai târziu" va fi luat chiar la această reuniune "pregătitoare".

Părţile vor prezenta apoi "propuneri complete în trei luni" privind securitatea şi problema frontierelor şi îşi vor lua angajamentul să înregistreze "progrese substanţiale în şase luni".

Declaraţia este foarte puţin detaliată pe fond. Ea se referă la discursul lui Barack Obama din mai, în care preşedintele american a propus negocierea pe baza frontierelor dinaintea războiului israeliano-palestinian din 1967, cu schimburi de teritorii acceptate de ambele părţi pentru a ţine cont de evoluţiile ulterioare.

Dar Cvartetul nu abordează, de exemplu, problema spinoasă a coloniilor evreieşti şi nici cererea Israelului de a fi considerat un stat-naţiune al poporului evreu.

Planul prevede în schimb o conferinţă internaţională la Moscova pentru a evalua progresul discuţiilor "la un moment convenit" ulterior.

O conferinţă a donatorilor pentru Palestina va avea loc, de asemenea, la o dată neprecizată. Miercuri, preşedintele francez Nicolas Sarkozy a evocat deja o astfel de conferinţă, care va avea loc în Franţa pe parcursul toamnei.

Oferta lui Sarkozy prezintă şi alte puncte comune cu cea a Cvartetului deoarece Franţa a participat în mare parte la elaborarea declaraţiei publicate vineri.

Eforturile preşedintelui francez au suscitat interesul palestinienilor şi refuzul israelienilor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici