Daily Mail: Romii repatriaţi intenţionează să plece înapoi în Franţa cu prima ocazie

Romii repatriaţi în România intenţionează să plece înapoi în Franţa cu prima ocazie, relatează ediţia online de sâmbătă a cotidianului britanic Daily Mail, care publică un reportaj realizat vineri la Roman, unde au ajuns unii dintre romii evacuaţi din taberele franceze.

29 afișări
Imaginea articolului Daily Mail: Romii repatriaţi intenţionează să plece înapoi în Franţa cu prima ocazie

Daily Mail: Romii repatriaţi intenţionează să plece înapoi în Franţa cu prima ocazie (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Familia Cojocaru afirmă că a primit de la guvernul francez 900 de euro pentru a părăsi ţara, dar intenţionează să revină în Franţa cu prima ocazie. Argentina Cojocaru, în vârstă de 35 de ani, mamă a trei copii, spune că familia a plecat în Franţa cu un an în urmă, în căutarea unei vieţi mai bune. "Nu ne puteam permite să trăim aici. E atâta sărăcie. Nu putem supravieţui", afirmă ea.

"În România nu am avut niciodată oportunităţi de muncă, dar am crezut că în Franţa am avea cel puţin o şansă pentru o viaţă mai bună", spune Argentina Cojocaru.

Viaţa în Franţa s-a dovedit a fi numai puţin mai bună. În imposibilitate de a găsi de lucru, familia Cojocaru a sfârşit prin a cerşi pe străzile din St. Etienne şi a locui într-un adăpost dintr-o tabără de romi. În pofida dificultăţilor, ei spun că situaţia a reprezentat o îmbunătăţire faţă de viaţa din România, afirmă Daily Mail.

"Chiar dacă nu aveam locuri de muncă în Franţa, eram într-o situaţie mai bună decât ceilalţi din România", spune soţul Argentinei, Valentin, în vârstă de 40 de ani. "Când a trebuit să plecăm, am fost obligaţi să spunem că nu ne mai întoarcem. Dar aşteptăm până situaţia se linişteşte - şi atunci ne vom întoarce", adaugă el.

Opinia sa este împărtăşită şi de Dana, în vârstă de 30 de ani, evacuată dintr-o tabără de la Choisy-le-Roi. Ea face parte dintr-un grup de peste 50 de romi evacuaţi şi adăpostiţi în sala de sport a unei şcoli, care va trebui însă eliberată la începerea şcolii. "Acasă nu ne aşteaptă nimic în afară de sărăcie. Oricine vrea să facă ceva pentru viaţa sa trebuie să se mute în străinătate. Tot ce vrem este să câştigăm bani de mâncare, nu mai mult. Dar acum suntem trataţi ca nişte animale (...) Este rasim pur", spune ea.

"Suntem cu toţii cetăţeni europeni. Avem drepturile noastre, dar (preşedintele francez, Nicolas) Sarkozy le ignoră. Este un tiran. Este atât de crud", adaugă Dana.

Daily Mail afirmă însă că aceste cuvinte nu îl vor deranja pe preşedintele francez şi nici nu vor stopa politica de evacuare a taberelor şi deportări. Alţi 283 de romi au fost repatriaţi joi, însă ei au spus, la sosirea în România, că vor reveni în Franţa. Alin, în vârstă de 24 de ani, a cerşit în ultimele trei luni la Bordeaux şi afirmă că "viaţa era mult mai bună acolo". "Câştigam 40 de euro pe zi, mai mult decât obţinem în România într-o lună", spune el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici