Declaraţia miniştrilor iniţiativei B9: Operaţionalizarea noilor Grupuri de Luptă, prioritate majoră

Operaţionalizarea noilor Grupuri de Luptă rămâne o prioritate majoră, în vederea asigurării unei posturi aliate credibile, iar legătura transatlantică rămâne indispensabilă pentru consolidarea unei posturi credibile de descurajare şi apărare, se arată în declaraţia miniştrilor din formatul B9.

682 afișări
Imaginea articolului Declaraţia miniştrilor iniţiativei B9: Operaţionalizarea noilor Grupuri de Luptă, prioritate majoră

Sursa foto: Facebook/Vasile Dîncu

Ministrul Apărării Vasile Dîncu a co-prezidat vineri, la Bruxelles, alături de ministrul apărării din Polonia Mariusz Błaszczak, reuniunea în format Bucureşti 9 (B9), organizată în marja Reuniunii miniştrilor apărării din statele membre NATO, având ca invitaţi pe Secretarul american al apărării şi Secretarul General NATO Jens Stoltenberg.

„Am împărtăşit preocupările noastre privind situaţia actuală de securitate şi implicaţiile recentelor acţiuni escalatorii ale Federaţiei Ruse, procesul de mobilizare militară parţială şi anexarea ilegală şi ilegitimă a teritoriilor ucrainene şi am condamnat bombardamentele masive executate de Rusia, aşa cum a fost subliniat şi în Declaraţia comună a celor nouă preşedinţi ai formatului Bucureşti 9, susţinută şi de Macedonia de Nord şi Muntenegru, din 11 Octombrie 2022”, se arată în declaraţia comună adoptată la finalul reuniunii.

În document se mai arată că statele B9 rămân angajate în acordarea sprijinului politic şi practic pentru Ucraina, în vederea consolidării capacităţii sale de apărare în faţa agresiunii Rusiei.

Miniştrii apărării susţin că sunt angajaţi să continue implementarea deciziilor Summit-ului NATO de la Madrid privind întărirea posturii de descurajare şi apărare a NATO pe Flancul Estic, de la Marea Baltică la Marea Neagră, precum şi adaptarea pe termen lung a acesteia.

„Ne bazăm pe Aliaţi să continue implementarea angajamentelor asumate şi să contribuie cu forţe suplimentare robuste, cu nivel ridicat de operativitate, pe Flancul Estic, care să poată fi redimensionate de la nivel grupurilor de luptă existente, până la nivel brigadă, la nevoie, susţinute de forţe de întărire credibile şi rapid dislocabile, cu echipament prepoziţionat şi capacitate consolidată de comandă şi control. Operaţionalizarea noilor Grupuri de Luptă rămâne o prioritate majoră, în vederea asigurării unei posturi aliate credibile, coerente şi integrate. Legătura transatlantică rămâne indispensabilă pentru consolidarea unei posturi credibile de descurajare şi apărare”, se mai precizează în document.

Statele membre ale iniţiativei Bucureşti (B9) sunt: Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia, Ungaria.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
vasile dîncu,
b9,

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici