Declaraţiile lui Titus Corlăţean stârnesc reacţii în Marea Britanie. Daily Express: "Informaţiile pe surse sunt şocante"

Oficiali britanici ar fi asigurat Guvernul român, în secret, că imigranţii români vor putea primi ajutoare sociale în Marea Britanie după anularea restricţiilor impuse pe piaţa britanică a muncii, potrivit unor surse, relatează Daily Express în ediţia electronică de luni.

6183 afișări
Imaginea articolului Declaraţiile lui Titus Corlăţean stârnesc reacţii în Marea Britanie. Daily Express: "Informaţiile pe surse sunt şocante"

Declaraţiile lui Titus Corlăţean stârnesc reacţii în Marea Britanie. Daily Express: "Informaţiile pe surse sunt şocante" (Imagine: www.express.co.uk)

Potrivit publicaţiei, ministrul român a declarat că a "primit asigurări oficiale din partea Guvernului britanic" potrivit cărora Marea Britanie va "respecta" directivele UE în domeniu. Însă informaţiile pe surse despre asigurări oferite în secret sunt, în opinia Daily Express, "şocante", în contextul în care David Cameron a promis săptămâna trecută că Marea Britanie va fi "cea mai dură" ţară în privinţa ajutoarelor sociale.

Potrivit Daily Express, premierul britanic ar dori să le interzică imigranţilor români accesul la ajutor legal în cazuri privind ajutoare sociale, locuinţe şi alte solicitări de natură civilă. De asemenea, Guvernul examinează planuri de limitare a accesului străinilor la sistemul de sănătate.

"Dacă toată lumea va respecta legislaţia europeană, cred că nu este nevoie ca dezbaterea despre posibile soluţii legale (sau) sancţiuni să continue", a declarat Corlăţean pentru Sky News, în emisiunea "Murnaghan". Ministrul român de Externe Tirus Corlăţean a avertizat, pentru postul Sky News, că Guvernul român ar putea iniţia o acţiune juridică în cazul în care Marea Britanie nu permite imigranţilor români acces la ajutoare sociale

Şeful diplomaţiei române a făcut aceste declaraţii în contextul unei dezbateri despre numărul de imigranţi români şi bulgari ce s-ar pregăti să vină în Marea Britanie începând din 2014, după anularea restricţiilor pe piaţa britanică a muncii impuse celor două foste ţări comuniste membre UE din 2007. Potrivit unor date furnizate de Ministerul britanic de Interne, peste 250.000 de români şi bulgari au venit deja, în ultimii cinci ani în Marea Britanie, peste jumătatea dintre aceştia obţinând locuri de muncă.

"Există legi UE cu privire la libertatea circulaţiei, ceea ce înseamnă că ei (imigranţi români şi bulgari) au dreptul la unele ajutoare. Ceea ce încercăm noi să facem este să înăsprim lucrurile în privinţa solicitării de ajutoare sociale aici", în Marea Britanie, a declarat duminică seara o sursă de la Downing Street, citată de publicaţia britannică.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici