Doi jurnalişti au fost ucişi în Mexic în ultimele 24 de ore

  • Dis-de-dimineaţă, reporterul Gustavo Sánchez a fost împuşcat în Tehuantepec, Oaxaca.
  • La 700 de kilometri distanţă, în Metepec, trupul jurnalistului Enrique García a fost găsit la bordul vehiculului său, la miezul nopţii.
  • Crimele completează lista neagră care a făcut din Mexic cea mai periculoasă ţară din lume pentru presă.
736 afișări
Imaginea articolului Doi jurnalişti au fost ucişi în Mexic în ultimele 24 de ore

Doi jurnalişti au fost ucişi în Mexic în ultimele 24 de ore

Un jurnalist a fost împuşcat mortal joi în Mexic, în statul Oaxaca (sud), au anunţat parchetul şi ONG-ul Reporteri fără frontiere (RSF), relatează AFP.

Gustavo Sanchez a fost ucis ''de necunoscuţi care au tras asupra lui cu arme de foc'' în timp ce mergea pe motocicletă, a indicat parchetul de stat într-un comunicat.

Gustavo Sánchez se afla cu fiul său pe o motocicletă când a fost împuşcat de agresori neidentificaţi, potrivit Procuraturii Generale Oaxaca. Atacul a avut loc în jurul orei 08.30, pe drumul către San Vicente şi Morro Mazatán, unde locuia jurnalistul.

Nu a fost prima dată când reporterul, care a scris despre traficul cu hidrocarburi din zonă, a fost atacat. „Au existat antecedente”, recunoaşte Parchetul.

În iulie anul trecut, Sánchez a fost împuşcat în prezenţa familiei sale, lângă casă. După acea agresiune, a scris pe diferite grupuri WhatsApp că sângerează şi că are nevoie de o ambulanţă. În urma acestui atac, reporterul, care primise şi alte ameninţări, a fost integrat în Mecanismul de protecţie a jurnaliştilor, cu începere de la 1 iunie.

Jurnalistul, care era editorul unui portal de informaţii specializat în fapte diverse, fusese deja ţinta unei tentative de crimă în 2020 şi beneficia de măsuri de protecţie.

Ministerul de Interne a decis în urmă cu doar două săptămâni că jurnalistul ar trebui să aibă un buton de asistenţă cu o locaţie pentru reacţie imediată. Astfel, deşi Sánchez ar fi trebuit să fie sub îngrijirea secretarului de securitate publică din Oaxaca, în momentul atacului din această dimineaţă nu avea protecţie.

Procurorul de stat, Arturo Peimbert Calvo, a subliniat joi că acoperirea lui Sánchez a procesului electoral, care a denunţat fapte penale şi a fost foarte critic faţă de unele grupuri politice, va fi una dintre liniile de anchetă.

„Activitatea sa a afectat un anumit interes. Vom continua cu toată forţa, un atac asupra oricui dă voce celor care nu au voce, este un atac asupra societăţii”, a promis Peimbert.

Informaţiile despre cazul jurnalistului Enrique García sunt puţine. Procuratura statului Mexic a confirmat pentru EL PAÍS că trupul reporterului a fost găsit la miezul nopţii, în Metepec, la bordul unui vehicul.

În momentul de faţă, linia de anchetă urmărită de Parchet este jaful, deoarece García „nu a exercitat profesia de jurnalist în acest moment”, ci „lucra la o platformă pentru transportul persoanelor cu maşini private”.

García a lucrat în departamentul de comunicare al guvernului statului Mexic. Ultimul raport al Reporterilor fără frontiere (RSF) a clasificat Mexicul drept cel mai criminal stat din lume pentru presă, cu opt jurnalişti ucişi în 2020.

El este al treilea jurnalist ucis în Mexic de la începutul anului, după Benjamin Morales, asasinat pe 3 mai în statul Sonora (nord), potrivit RSF.

Mexicul este considerat una dintre cele mai periculoase ţări pentru jurnalişti, aproximativ 100 dintre ei fiind ucişi din 2000, dintre care şapte în 2020. Peste 90% dintre aceste crime rămân nepedepsite, potrivit organizaţiilor pentru apărarea libertăţii presei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici