Doi şefi ai unui grup de presă din Franţa, sechestraţi de salariaţi

Doi şefi ai unui grup de presă din Franţa au fost sechestraţi, începând de marţi seară, de angajaţii companiei, care sunt nemulţumiţi de planul de restructurare pe care conducerea vrea să îl aplice.

148 afișări
Imaginea articolului Doi şefi ai unui grup de presă din Franţa, sechestraţi de salariaţi

Doi şefi ai unui grup de presă din Franţa, sechestraţi de salariaţi

Secretarul general al grupului Centre France/La Montagne, Gilles Crémillieux, şi directorul de resurse umane al companiei, Jérôme Rivière, au fost reţinuţi marţi, la ora locală 18.00, şi şi-au petrecut noaptea la sediul cotidianului La République du Centre, din localitatea franceză Saran.

Un purtător de cuvânt al salariaţilor acestui grup regional de presă, Christophe Bourdeau, a declarat în timpul nopţii că, după o nouă reuniune cu sindicaliştii şi văzând că discuţiile nu avansează, salariaţii au avut "o reacţie orgolioasă" şi au decis să "îi reţină" pe cei doi şefi peste noapte.

Cei doi membri ai conducerii grupului de presă au fost blocaţi în sediul cotidianului La République du Centre, însă cei 25 de salariaţi care i-au reţinut pe cei doi şefi nu au recurs la violenţe, a mai spus Christophe Bourdeau. Cei mai mulţi dintre cei 25 de salariaţi care au recurs la această inedită formă de protest sunt în principal din departamentele tehnice.

Caracterul pacifist al acţiunii a fost constatat şi de poliţie, a precizat Christophe Bourdeau.

Salariaţii, aflaţi în grevă începând din 18 ianuarie, protestează faţă de valoarea unei prime propuse de conducerea grupului de presă ca măsură compensatorie în cadrul unui plan social care prevede închiderea unei tipografii a companiei, aflată în localitatea Saran, şi concedierea a 78 de persoane.

"Conducerea a propus marţi seară să crească valoarea acestei prime de la 7.000 la 7.500 de euro (...)", a spus Bourdeau. Însă, salariaţii cer o sumă de 62.000 de euro.

Din cauza grevei, cotidianul La République du Centre nu a mai apărut pe piaţă de 11 zile, cu excepţia ediţiei sale duminicale.

Grupul de presă Centre France/La Montagne deţine 8 cotidiene şi 12 săptămânale şi are 1.200 de angajaţi.

Strategia companiei vizează dezvoltarea operaţiunilor online şi diversificarea ofertei sale, printr-o investiţie de 15 milioane de euro. Grupul a avut în 2012 o cifră de afaceri de 223,5 milioane de euro şi estimează că va avea o cifră de afaceri de 240 de milioane de euro în 2016, după finalizarea procesului de restructurare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici