BREAKING NEWS  Emmanuel Macron câştigă alegerile prezidenţiale şi devine primul preşedinte reales în două decenii

25320 afișări
Imaginea articolului Emmanuel Macron câştigă alegerile prezidenţiale şi devine primul preşedinte reales în două decenii

Emmanuel Macron căştigă alegerile prezidenţiale şi devine primul preşedinte reales în mai bine de două decenii

Emmanuel Macron a urcat pe scenă pentru a-şi rosti discursul de victorie, alături de soţia sa Brigitte şi de o mulţime de tineri susţinători şi copii.

Simfonia nr. 9 a lui Beethoven, imnul oficial al UE, a răsunat puternic pe fundal - un simbol al acreditării puternic pro-UE a lui Macron, care a fost interpretat şi în 2017.

Emmanuel Macron, reales ca preşedintele Franţei, le-a mulţumit susţinătorilor săi care fluturau steaguri franceze şi europene, într-un discurs ţinut la poalele Turnului Eiffel.

El spune că după 5 ani de transformări şi dificultăţi, este fericit că republica l-a ales. A menţionat că Marine Le Pen că trebuie să fie dezamăgită, dar le-a cerut susţinătorilor să nu o mai denigreze prin huiduieli şi jigniri.

Macron a promis că va răspunde „eficient” la „furia şi dezacordul” alegătorilor care au ales extrema dreaptă, aceştia fiind în număr de 12 milioane, transmite The Guardian.

„Ştiu că un număr de francezi au votat pentru mine astăzi, nu pentru a-mi susţine ideile, ci pentru a opri ideile extremei drepte”, a spus el şi le-a cerut susţinătorilor să fie „buni şi respectuoşi” cu ceilalţi, pentru că ţara. a fost sfâşiat de „atâta îndoială, de atâta diviziune”.

El a adăugat: „Nu mai sunt candidatul unei singure tabere, ci preşedintele tuturor”.

UPDATE Macron 58%- Le Pen 42%

Preşedintele în funcţie al Franţei, Emmanuel Macron, se clasează pe primul loc în scrutinul prezidenţal din Franţa, potrivit sondajelor efectuate la ieşirea de la urne.

Emmanuel Macron a obţinut 57,6% din voturi în turul secund al scrutinului prezidenţial, iar adversara sa, Marine Le Pen, reprezentând formaţiunea Mobilizarea Naţională (RN, extremă-dreapta), este creditată cu 42,4%, potrivit unui sondaj efectuat de Institutul Elabe, la cererea postului BFMTV.

Un alt sondaj, efectuat la ieşirea de la urne de Institutul Ifop, îl creditează pe Emmanuel Macron cu 58% din voturi şi pe Marine Le Pen cu 42%.

Prezenţa la vot a fost de aproximativ 70% în turul doi al scrutinului prezidenţial din Franţa. Absenteismul a fost cel mai mare de la alegerile din 1969.

Le Pen a admis înfrângerea

"În ţară s-ar fi putut ridica un mare vânt de libertate, dar urnele au decis altfel. Eu îmi voi continua angajamentele", a afirmat Marine Le Pen, imediat după anunţarea rezultatelor sondajelor efectuate la ieşirea de la urne, subliniind că scorul pe care l-a obţinut reprezintă "o victorie semnificativă".

Emmanuel Macron a obţinut 57,6% din voturi în turul secund al scrutinului prezidenţial, iar adversara sa, Marine Le Pen, reprezentând formaţiunea Mobilizarea Naţională (RN, extremă-dreapta), este creditată cu 42,4%, potrivit unui sondaj efectuat de Institutul Elabe, la cererea postului BFMTV. Un alt sondaj, efectuat la ieşirea de la urne de Institutul Ifop la cererea cotidianului Le Figaro, îl creditează pe Emmanuel Macron cu 58% din voturi şi pe Marine Le Pen cu 42%.

Prezenţa la vot a fost de aproximativ 70% în turul doi al scrutinului prezidenţial din Franţa.

Ştire iniţială

Sondajele de opinie din ultimele zile i-au acordat lui Macron un avans solid şi în uşoară creştere, în timp ce analiştii au spus că Le Pen - în ciuda eforturilor sale de a-şi îmbunătăţi imaginea şi de a atenua unele dintre politicile partidului său - a rămas neplăcută pentru mulţi.

Dar o victorie surpriză a lui Le Pen nu poate fi exclusă, având în vedere numărul mare de alegători care erau indecişi sau nu erau siguri dacă vor vota sau nu la al doilea tur al scrutinului prezidenţial.

În condiţiile în care sondajele arată că niciunul dintre candidaţi nu poate conta pe suficienţi susţinători angajaţi, multe vor depinde de o cohortă de alegători care pun în balanţă anxietatea privind implicaţiile unei preşedinţii de extremă dreapta şi nemulţumirea faţă de bilanţul lui Macron de la alegerea sa din 2017.

În cazul în care Le Pen va câştiga, aceasta ar avea probabil acelaşi sentiment de răsturnare politică uluitoare ca şi votul britanicilor pentru ieşirea din Uniunea Europeană sau alegerea lui Donald Trump în SUA în 2016.

Secţiile de votare se deschid la ora 8.00 (09:00 ora României) şi se închid la ora 20.00 (21:00 ora României), iar estimările iniţiale sunt aşteptate imediat după închiderea urnelor.

"Fiecare dintre ei are o slăbiciune uriaşă", a declarat Bernard Sananes de la firma de sondaje Elabe. "Emmanuel Macron este considerat arogant de mai mult de unul din doi alegători, iar Marine Le Pen rămâne înfricoşătoare pentru jumătate dintre ei".

Macron, în vârstă de 44 de ani şi învingător în aceeaşi confruntare în urmă cu cinci ani, a avertizat cu privire la "războiul civil" dacă Le Pen - ale cărei politici includ interzicerea purtării vălului musulman în public - va fi aleasă, făcând apel la democraţii de toate culorile să îl susţină împotriva extremei drepte.

Le Pen, în vârstă de 53 de ani, şi-a axat campania pe creşterea costului vieţii în cea de-a şaptea economie a lumii, despre care mulţi francezi spun că s-a înrăutăţit odată cu creşterea preţurilor globale la energie. De asemenea, ea s-a axat pe stilul abraziv de conducere al lui Macron, despre care spune că arată un dispreţ elitist faţă de oamenii obişnuiţi.

"Întrebarea de duminică este simplă: Macron sau Franţa", a spus ea joi la un miting în oraşul Arras din nordul Franţei.

Mesajul lui Le Pen a rezonat cu mulţi alegători.

În cazul în care Macron va câştiga, el se va confrunta cu un al doilea mandat dificil, fără perioada de graţie de care s-a bucurat după prima sa victorie, şi cu proteste probabile în legătură cu planul său de a continua reformele pro-business, inclusiv creşterea vârstei de pensionare de la 62 la 65 de ani.

Dacă îl va detrona, Le Pen va încerca să facă schimbări radicale în politicile interne şi internaţionale ale ţării, iar protestele de stradă ar putea începe imediat. Undele de şoc ar fi resimţite în toată Europa şi dincolo de ea.

Oricine ar câştiga, o primă provocare majoră va fi să câştige alegerile parlamentare din iunie pentru a asigura o majoritate viabilă pentru a-şi pune în aplicare programele.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici