Erdogan spune că nu va lăsa ţările care "susţin terorismul" să intre în NATO / Preşedintele Turciei va avea discuţii cu Putin şi Zelenski

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a declarat că discuţiile purtate săptămâna trecută de Turcia cu delegaţiile finlandeză şi suedeză nu au fost la "nivelul aşteptat" şi că Ankara nu poate spune "da" intrării în NATO a ţărilor care "susţin terorismul", a relatat duminică televiziunea de stat TRT Haber.

3052 afișări
Imaginea articolului Erdogan spune că nu va lăsa ţările care "susţin terorismul" să intre în NATO / Preşedintele Turciei va avea discuţii cu Putin şi Zelenski

Turcia s-a opus aderării Suediei şi Finlandei la alianţa NATO, împiedicând un acord care ar permite o extindere istorică în faţa invaziei Rusiei în Ucraina. Ultimele comentarii ale lui Erdogan au indicat că opoziţia sa continuă, relatează Reuters.

"Atâta timp cât Tayyip Erdogan este şeful Republicii Turcia, cu siguranţă nu putem spune "da" ţărilor care sprijină terorismul să intre în NATO", a declarat el, citat de presă, la întoarcerea sa dintr-o călătorie în Azerbaidjan, sâmbătă.

Toţi cei 30 de membri NATO trebuie să aprobe planurile de extindere a alianţei occidentale.

Turcia a contestat ofertele din partea Suediei şi Finlandei pe motiv că acestea adăpostesc persoane legate de gruparea militantă Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi alte persoane pe care le consideră terorişti şi pentru că au oprit exporturile de arme către Ankara în 2019. 

"Ei nu sunt cinstiţi sau sinceri. Nu putem repeta greşeala făcută în trecut în ceea ce priveşte ţările care îmbrăţişează şi hrănesc astfel de terorişti în NATO, care este o organizaţie de securitate", a spus el.

Suedia şi Finlanda au declarat că condamnă terorismul şi au salutat posibilitatea de a se coordona cu Ankara.

Erdogan a mai spus că Turcia doreşte să vadă sfârşitul războiului dintre Rusia şi Ucraina cât mai curând posibil, dar că situaţia devine tot mai negativă pe zi ce trece.

"Luni, voi avea convorbiri telefonice atât cu Rusia, cât şi cu Ucraina. Vom continua să încurajăm părţile să opereze canale de dialog şi diplomaţie", a spus el.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici