Eşec al Congresului american de a ajunge la un acord privind reducerea datoriei SUA

"Supercomisia"desemnată să reducă datoria Statelor Unite a anunţat luni că nu a ajuns la un acord, după trei luni de eforturi, adresând un semnal negativ pieţelor financiare într-un moment în care Europa se luptă, de asemenea, cu datoriile.

450 afișări
Imaginea articolului Eşec al Congresului american de a ajunge la un acord privind reducerea datoriei SUA

Eşec al Congresului american de a ajunge la un acord privind reducerea datoriei SUA (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Preşedintele american Barack Obama a acuzat republicanii de eşecul lucrărilor comisiei Congresului, apreciind că prea mulţi dintre ei "refuză să asculte vocea raţiunii şi a compromisului".

"Suntem profund dezamăgiţi că nu am ajuns la un acord de reducere a deficitului între cele două părţi" democrată şi republicană, au declarat senatoarea democrată Patty Murray şi reprezentantul republican Jeb Hensarling, într-un comunicat comun.

"În pofida incapacităţii noastre de a rezolva divergenţele simnificative din cadrul comisiei, punem capăt acestui proces fiind uniţi în convingerea că criza datoriei în care a plonjat ţara noastră trebuie rezolvată şi că nu putem aştepta generaţia viitoare ca acest lucru să fie făcut", au adăugat cei doi parlamentari.

Cei 12 membri ai acestei comisii mixte - şase republicani şi tot atâţia democraţi - au fost desemnaţi să reducă deficitul de 1.200 de miliarde de dolari şi au la dispoziţie până miercuri la miezul nopţii pentru a adresa recomandările.

Intervenind la câteva minute după constarea eşecului comisiei, Obama, asigurând că Statele Unite nu riscă să intre în incapacitate de plată, s-a declarat hotărât să menţină presiunea asupra aleşilor şi ameninţă cu veto orice tentativă a Congresului de a atenua reducerile bugetare care urmează să intre automat în vigoare.

Înainte de constatarea eşecului, aleşii au părut mai mult decât oricând divizaţi cu privire la mijloacele de a ajunge la o reducere a datoriei, democraţii mizând pe creşterea impozitelor pentru bogaţi, înceăpând din 2013, republicanii promovând tărieri drastice în programele sociale.

În lipsa unui acord, legea prevede punerea în aplicare automată, începând din 2013, a reducerii cheltuielilor în valoare de 1.200 de miliarde în zece ani, repartizaţi în părţi egale între apărare şi programele sociale.

Reducerea datoriei, care a ajuns la 15.000 de miliarde de dolari, va fi fără îndoială una dintre temele majore de discuţie din campania pentru alegerile prezidenţiale de anul viitor.

Preşedintele Obama, candidat pentru un al doilea mandat, a avertizat deja că în timpul propriei campanii nu va ezita să îi critice pe republicani, a căror poziţie constă în refuzarea, indiferent de cost, a creşterii imozitelor pentru americanii cei mai înstăriţi.

Pe termen scurt, impasul privind reducerea datoriei conjugat cu problemele economice europene ar putea transmite un semnal negativ pieţelor.

"Situaţia este foarte gravă şi, din mai multe puncte de vedere, inedită", a considerat duminică directoarea generală a Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, avertizând împotriva unor eventuale tulburări sociale în cazul în care stagnarea economică şi nivelul ridicat de şomaj vor continua să afecteze moralul pieţelor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici