EUROBAROMETRU Românii, printre optimiştii Uniunii Europene

Încrederea românilor în Uniunea Europeană continuă să fie peste media europeană (52% vs 36%), ea scăzând însă semnificativ faţă de momentul aderării, când înregistra un procentaj de 65%, potrivit Raportului Naţional al Comisiei Europene (CE) publicat vineri.

653 afișări
Imaginea articolului EUROBAROMETRU Românii, printre optimiştii Uniunii Europene

EUROBAROMETRU Încrederea românilor în Uniunea Europeană este peste media comunitară

Potrivit studiului, românii îşi păstrează viziunea mult mai optimistă decât media (67% vs 50%) asupra viitorului Europei, chiar dacă şi aceasta a înregistrat o scădere faţă de momentul aderării, când înregistra un procent de 75% (faţă de 69% - media europeană).

Încrederea în Parlamentul naţional a crescut de la 19% la 22% în România, respectiv a scăzut pe plan european de la 43% la 32%, în ultimii 10 ani. În ceea ce priveşte guvernele naţionale, în România, gradul de încredere a crescut de la 19% la 29%, în timp ce pe plan european acest indicator a scăzut de la 41% la 31%, în aceeaşi perioadă.

Raportul mai arată că trei din patru români se declară în favoarea unor reguli mai stricte în România privind evaziunea şi paradisurile fiscale.

La finalul anului 2016, 55% din români s-au declarat în favoarea unei monede unice, euro, ca simbol al Uniunii Economice şi Monetare Europene, în scădere însă faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut (63%).

Mai mult, 62% din români apreciază pozitiv piaţa unică digitală şi importanţa economică a acesteia, 39% din români nu accesează internetul niciodată, cu 21 de puncte procentuale mai mult faţă de media europeană.

Pe planul schimbărilor democratice, 58% din români sunt mai mulţumiţi de felul în care democraţia funcţionează în UE decât cetăţenii celorlalte state membre (media UE28: 45%), însă doar unul din trei români este mulţumit de modul de funcţionare a acesteia în România, precizează raportul citat.

Comparativ cu celelalte state membre, obiectivul care a primit scorul cel mai mare de evaluare în România a fost cel care vizează scăderea numărului de cetăţeni europeni care trăiesc sub pragul de sărăcie.

Eurobarometrul relevă că susţinerea priorităţilor UE rămâne ridicată în rândul românilor, aceasta înregistrând valori între 55% în ceea ce priveşte Uniunea Economică şi Monetară şi 77% pentru libera circulaţie a persoanelor, respectiv dreptul de a locui, munci sau studia în oricare stat membru.

Doi din trei români consideră că vocea Uniunii Europene contează pe plan mondial şi se declară în favoarea unei politici externe comune.

Valorile care reprezintă cel mai bine Uniunea Europeană, în viziunea românilor, sunt drepturile omului (38%), democraţia (32%) şi pacea (27%). Nu în ultimul rând, românii apreciază că geografia este cel mai bun liant pentru sentimentul de comunitate dintre cetăţenii europeni (23%), aceasta fiind urmată de valori ca respectarea statului de drept, solidaritatea cu regiunile mai sărace (18%) şi de sistemul de îngrijire a sănătăţii, educaţia şi pensiile (17%).

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici