EXCLUSIV - Ambasadorul agreat al Olandei: Aştept programare la Preşedinţie, dar pot să-mi fac munca

Ambasadorul agreat al Olandei la Bucureşti, Matthijs van Bonzel, declară într-un interviu acordat agenţiei MEDIAFAX că aşteaptă o programare la Preşedinţie, dar precizează că, între timp, poate să-şi facă munca, să vadă oamenii pe care este nevoie să-i vadă şi să fie, practic, activ profesional.

184 afișări
Imaginea articolului EXCLUSIV - Ambasadorul agreat al Olandei: Aştept programare la Preşedinţie, dar pot să-mi fac munca

Traian Băsescu (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Matthijs van Bonzel precizează că a venit în România la sfârşitul anului trecut. El nu şi-a prezentat însă scrisorile de acreditare la Preşedinţie.

"Este corect, nu mi-am prezentat încă scrisorile. Aştept încă o programare", a spus el.

Întrebat cine este de învinovăţit pentru că, la peste patru luni de la sosirea la Bucureşti, încă aşteaptă această întâlnire, diplomatul spune: "Este prerogativa oricărui şef de stat să primească ambasadori. Deci, asta este situaţia şi eu aştept invitaţia sa".

Pe de altă parte, ambasadorul spune că poate să-şi facă munca şi să fie practic activ profesional.

"Pot să-mi fac munca, pot să văd mulţi oameni pe care este nevoie să-i văd pentru a-mi face o impresie bună despre ţară, pentru a stabili o cooperare, pentru a promova interesele economice. Deci, din punct de vedere practic, pot să fiu activ profesional", a spus el.

Potrivit unor surse diplomatice, Matthijs van Bonzel se află în România, la post, din data de 2 decembrie 2011. El a fost primit la MAE, dar nu şi la Preşedinţie.

Partidul Laburist din Olanda, aflat în opoziţie, a cerut, luni, Ministerului olandez de Externe explicaţii în legătură cu amânarea acreditării ambasadorului olandez la Bucureşti, în contextul în care cercurile diplomatice cred că România blochează acreditarea pe fondul disensiunilor privind Schengen.

Conform regulilor de drept diplomatic, după sosirea la post se organizează primirea noului ambasador de către conducerea Ministerului Afacerilor Externe din statul acreditar în vederea prezentării copiilor scrisorilor de acreditare.

După prezentarea copiilor scrisorilor de acreditare la MAE, diplomatul poate face vizite de curtoazie sau de lucru, însă nu va putea participa la recepţii oficiale şi nu solicită întrevederi cu şeful statului, membri ai Guvernului, Parlamentului, având statut de ambasador agreat. Ulterior, are loc prezentarea scrisorilor de acreditare către Preşedinţie, conform unor programări comunicate de serviciul de protocol al conducerii statului acreditar.

Nici România nu are ambasador în Olanda, misiunea diplomatică fiind condusă de însărcinatul cu afaceri a.i., Andrei Haţeganu. Ireny Comaroschi, fost ambasador al României la Budapesta, vorbitoare fluentă de limbă olandeză şi cu 19 ani de experienţă în diplomaţie, a primit la 29 noiembrie 2011 avizul comisiilor de politică externă ale Parlamentului pentru a pleca la post, la Haga. Decretul de numire a acesteia nu a fost încă semnat de preşedinte, potrivit informaţiilor disponibile pe site-ul Administraţiei prezidenţiale.

Interviul integral va fi difuzat la ora 18.00.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici