Expulzarea lui George Simion creează dezbateri aprinse în Parlamentul de la Chişinău

Liberalii moldoveni au acuzat Guvernul că pune în pericol relaţiile cu România prin acţiuni precum expulzarea cetăţeanului român George Simion, adăugând că această decizie arată că adevăratul lider al coaliţiei de guvernare este preşedintele PCRM Vladimir Voronin, relatează Jurnal de Chişinău.

989 afișări
Imaginea articolului Expulzarea lui George Simion creează dezbateri aprinse în Parlamentul de la Chişinău

George Simion (Imagine: Facebook)

"Această acţiune demonstrează că adevăratul conducător al coaliţiei de guvernare este (liderul comunist Vladimir) Voronin, pentru că doar în perioada când era singur la guvernare din ţară erau expulzaţi jurnalişti şi diplomaţi. Această acţiune este orchestrată şi umbreşte şansele de reuşită ale Republicii Moldova la Summitul de la Riga. Cei care au acţionat ştiu exact acest lucru. Solicităm liderilor coaliţiei (Vlad) Filat, Voronin şi (Marian) Lupu să înceteze presiunile politice asupra instituţiilor de stat", a declarat deputatul liberal Valeriu Munteanu.

Liderul PCRM (Partidul Comunist din Republica Moldova), Vladimir Voronin, a reacţionat imediat şi a ameninţat că, dacă ar reveni la guvernare, ar acţiona exact în acelaşi mod.

"Să dea Dumnezeu şi Maica Domnului să vină comuniştii la guvernare, să se trezească poporul Republicii Moldova şi să ne aducă la guvernare. Vă asigur că voi proceda numai în aşa fel mai departe", a spus Voronin.

Nu au întârziat nici reacţiile liderilor PLDM (Partidul Liberal-Democrat din Republica Moldova) şi PD (Partidul Democrat). Vlad Filat i-a acuzat pe liberali că apărarea lui George Simion este de fapt o goană după voturi, iar Marian Lupu chiar a lăudat acţiunile instituţiilor de stat.

"Acest demers nu are scopul de a clarifica situaţia, ci de a transmite un mesaj către alegători. Ca de obicei, avem foarte multe speculaţii. Ca urmare, există extrem de multă manipulare. Ar fi util ca la sfârşitul şedinţei să vină directorul SIS (serviciile de informaţiile din R.Moldova) să informeze Parlamentul asupra motivelor care au stat la baza acestei decizii ca să nu se mai umble cu speculaţii despre cine a dat indicaţii", a spus liderul PLDM.

"Organele de stat sunt obligate să acţioneze conform legii. Nu se admit acţiuni care duc la lichidarea statalităţii. Să nu uităm că în ultima vreme au fost peste o sută de cetăţeni din diferite ţări cărora ori nu le-a fost permisă şederea ori li s-a propus frumuşel să plece. Această persoană nu reprezintă organele oficiale ale ţării vecine. Nici într-un fel asemenea acţiuni nu vin să afecteze relaţiile bilaterale", a adăugat Lupu.

Liberalii au replicat însă că statalitatea este pusă în pericol de proasta guvernare şi furturile de miliarde.

Preşedintele Platformei Unioniste Acţiunea 2012, George Simion, care este cetăţean român, a fost reţinut de ofiţerii Serviciului de Informaţii şi Securitate şi a fost expulzat din Republica Moldova, cu o interdicţie de intrare în ţară pe termen de cinci ani.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici