FBI susţine că a dejucat un atac cibernetic al hackerilor ruşi. Mii de întreprinderi americane erau vizate

Biroul Federal de Investigaţii al SUA a smuls de la hackerii militari ruşi controlul a mii de routere şi firewall-uri, deturnând aceeaşi infrastructură pe care spionii Moscovei o foloseau pentru a comunica cu dispozitivele, au declarat miercuri oficiali americani.

643 afișări
Imaginea articolului FBI susţine că a dejucat un atac cibernetic al hackerilor ruşi. Mii de întreprinderi americane erau vizate

O declaraţie redactată şi nesigilată a descris operaţiunea neobişnuită ca fiind o mişcare preventivă pentru a împiedica hackerii ruşi să mobilizeze dispozitivele compromise într-un "botnet" - o reţea de computere piratate care pot bombarda alte servere cu trafic necinstit.

"Din fericire, am reuşit să întrerupem acest botnet înainte ca el să poată fi folosit", a declarat procurorul general al SUA, Merrick Garland, potrivit Reuters.

Botnetul vizat era controlat prin intermediul unui program malware numit Cyclops Blink, pe care agenţiile de apărare cibernetică din SUA şi Marea Britanie îl atribuiseră public la sfârşitul lunii februarie lui "Sandworm", despre care se presupune că este una dintre echipele de hackeri ale serviciilor de informaţii militare ruseşti care a fost acuzată în repetate rânduri de comiterea de atacuri cibernetice.

Cyclops Blink a fost conceput pentru a deturna dispozitive fabricate de WatchGuard Technologies Inc  şi ASUSTeK Computer Inc, potrivit cercetărilor efectuate de firme private de securitate cibernetică.

Directorul FBI, Chris Wray, a declarat reporterilor că FBI, cu aprobarea instanţei, a intrat în secret în mii de routere şi dispozitive firewall pentru a şterge malware-ul şi a reconfigura dispozitivele.

"Am eliminat malware-ul din dispozitive folosite de mii de întreprinderi, în mare parte mici, pentru securitatea reţelelor din întreaga lume", a declarat Wray. "Am închis uşa pe care ruşii o folosiseră pentru a intra în ele" a adăugat acesta.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici