Fermier şi soţia sa: „Vecina noastră este o focoasă nucleară”. Balonul „meteo” din China, suspectat că spionează silozurile nucleare din Montana

Autorităţile americane transmit că urmăresc balonul chinez de spionaj care a fost depistat, zburând deasupra unor instalaţii nucleare din Montana. Mulţi fermieri, precum Ed şi Pam Butcher îşi duc vieţile obişnuite deasupra celui mai distructiv arsenal nuclear de pe planetă, ştiind că există posibilitatea de a asista la declanşarea "Zilei Judecăţii".

23238 afișări
Imaginea articolului Fermier şi soţia sa: „Vecina noastră este o focoasă nucleară”. Balonul „meteo” din China, suspectat că spionează silozurile nucleare din Montana

Nuclear Missile Silo, Steve Jurvetson from Menlo Park, USA, Wikipedia Commons

Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, a anulat o călătorie planificată la Beijing în acest weekend, deoarece conflictul diplomatic s-a intensificat din cauza violării spaţiului aerian american de către un balon-spion chinez.

Dar unde este acum balonul „spion” chinezesc?

Balonul chinezesc s-ar afla într-o misiune „de colectare de informaţii” despre instalaţiile nucleare şi militare din statul american Montana, fiind observat de autorităţi că se află în apropierea acestora.

De-a lungul Războiului Rece, armata a construit silozuri de rachete nucleare (cavitate cilindrică săpată în sol în care sunt instalate şi din care se lansează proiectile teleghidate cu propulsie autonomă) pe tot teritoriul SUA. 

Montana este unul dintre statele care menţine vie amintirea curse înarmărilor. În acest stat, Baza Forţelor Aeriene Malmstrom, situată în apropierea oraşului Great Falls, a fost epicentrul construcţiei silozurilor focoaselor nucleare în anii 1960.

Washington Post a publicat un articol cu titlul "Racheta nucleară de alături-Cum este să trăieşti cu o bombă de 20 ori  mai puternică decât cea care a distrus Hiroshima, într-o perioadă de escaladare a tensiunilor la nivel mondial". 

În 2022, chiar la debutul invaziei ruse a Ucrainei, fermierul Ed Butcher în vârstă de 78 de ani, a fost intervievat de publicaţia americană în timp ce-şi lega calul, îşi curăţa cizmele de cowboy de noroi şi intra în locuinţa sa pentru a lua masa de seară.

"Ce am ratat?" a întrebat-o Ed pe soţia sa, Pam, în timp ce a pornit televizorul  pe un post american de ştiri. „Ce parte a lumii mai este devastată astăzi?”

„Agresiunea Rusiei a trecut de la înfricoşătoare la terifiantă”, răsuna vocea tremurândă a comentatorului TV  în timp ce Pam scotea cina din cuptor.

Ed a oprit televizorul şi s-a uitat pe fereastră la kilometri de prerie, unde vântul bate zgomotos asupra hambarului lor.

Familia lui Ed se afla pe acest pământ de când bunicii lui au locuit aici, în 1913.  Pământul lor a fost uscat de o secetă mare, neglijat din cauza pandemiei, marcat de recentele incendii şi acum, Ed este conectat la un război desfăşurat pe un alt comtinent.

„Mă întreb uneori ce altceva ar putea merge mai  prost”, a spus Ed, în timp ce privea peste un deal spre capătul de vest al fermei lor, unde o rachetă nucleară activă a guvernului SUA era îngropată chiar sub păşunea vacilor.

Crezi că o vor lansa vreodată?”, îl întreabă Pam.

„Obişnuiam să spun ....în niciun caz”,a spus Ed. „Acum este mai degrabă: „Te rog, Doamne, nu ne lăsa să fim aici să vedem asta”

Pun pariu că ar zbura chiar peste sufrageria noastră", spuse Ed. „Mă întreb dacă am vedea-o măcar.

„Am auzi-o. ”, a spus Pam panicată. „Toată casa ar tremura.”

„Şi dacă tragem noi americanii cu rachete, poţi să pariezi că cele inamice se vor îndrepta spre noi”, a spus Ed.

„Bănuiesc că ne-am putea adăposti în pivniţă", spuse Ed.

„Dă câteva telefoane de rămas bun", spuse Pam panicată. „Roagă-te”.

Ed s-a ridicat pentru a-şi spăla farfuria. „Bine că totul este ipotetic. Rachetele sunt într-adevăr acolo doar pentru descurajare. Nu vor fi lansate niciodată.

„Ai dreptate", spuse Pam. „Nu se va întâmpla. Aproape ....sigur nu”.

Pare înfiorător, dar cei doi vârstnici trăiesc cu o vecină ceva mai tăcută ca Grim Reaper, cu capacitatea de a rade Rusia de pe hartă. 

Este o rachetă balistică intercontinentală pe nume Minuteman III, o veritabilă "focoasă nucleară", iar locul ei de lansare se află pe proprietatea lor încă din timpul Războiului Rece, când Forţele Aeriene au plătit numai 150 de dolari/per acru din terenul lor, deoarece guvernul american instalase un arsenal de arme nucleare acum 60 ani în nord-vestul rural. 

Dacă Rusia sau China atacă SUA, aproximativ 400 dintre aceste rachete rămân active şi gata de lansare, cu un preaviz de câteva secunde, în Montana, Wyoming, Dakota de Nord, Colorado şi Nebraska.

Sunt situate în rezervaţii de zimbri şi chiar în rezervaţii ale populaţiilor indiene nord-americane.

Mai sunt rachete vizavi de o pădure naţională, în spatele unei tribune de rodeo, pe un drum spre şcoală  şi în zeci de ferme private. 

Acum, Montana este vizată de un balon de spionaj al Chinei. 

Potrivit Independent, 150 de focoase nucleare sunt situate la Baza Forţelor Aeriene Malmstrom. 

Un oficial de la Pentagon a declarat într-o conferinţă de presă la Washington DC că balonul suspect a fost observat miercuri deasupra statului Montana.

Mai întâi a zburat peste Insulele Aleutine, prin Canada şi în Montana.

Oficialul a refuzat să spună unde se află balonul acum, a  transmis Reuters.

Oficialii au raportat că au fost luate măsuri pentru „protecţia împotriva colectării de informaţii sensibile”.

Montana a fost mult timp statul care a găzduit arsenalul nuclear al SUA şi găzduieşte şi acum unul dintre cele trei sisteme vitale de silozuri cu rachete nucleare care sunt cunoscute publicului. Celelalte două sunt situate în Wyoming şi Dakota de Nord, transmite Independent. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici