Financial Times: Blinken urmează să se deplaseze în China, în cadrul eforturilor de reducere a tensiunilor

Secretarul de Stat american, Antony Blinken, va efectua o vizită în China luna aceasta, pe fondul semnalelor că Beijingul şi Washingtonul încep să stabilizeze o relaţie bilaterală turbulentă care a atins cel mai slab nivel din ultimele decenii, informează Financial Times.

318 afișări
Imaginea articolului Financial Times: Blinken urmează să se deplaseze în China, în cadrul eforturilor de reducere a tensiunilor

Sursa foto: MediafaxFoto

Antony Blinken se va deplasa în China peste câteva săptămâni, au declarat, sub protecţia anonimatului, doi oficiali care cunosc detaliile vizitei. Blinken a anulat o vizită la Beijing în februarie, ca reacţie la doborârea de către autorităţile americane a unui balon chinez suspectat de spionaj, un incident care a perturbat eforturile de remediere a relaţiilor.

Vizita lui Blinken ar fi un semnal privind reluarea acţiunilor directe între Washington şi Beijing în scopul relansării contactelor la nivel înalt. Preşedinţii Joseph Biden şi Xi Jinping au stabilit în noiembrie 2022, la summitul din Bali al Grupului G20, să pună bazele unor noi relaţii, dar eforturile lor au fost afectate de incidentul doborârii balonului în SUA.

Cu ocazia summitului Grupului G7, desfăşurat în mai la Hiroshima, Biden afirma că este iminentă depăşirea tensiunilor.

În ultimele săptămâni, Statele Unite şi China au reluat contactele. Directorul Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA), William Burns, a efectuat recent o vizită secretă la Beijing, fiind oficialul cu rangul cel mai înalt din cadrul Administraţiei Biden care s-a deplasat în China. Conform unor surse, vizita directorului CIA a avut loc la invitaţia Beijingului.

Daniel Kritenbrink, un oficial din cadrul Departamentului de Stat responsabil de Afacerile din Estul Asiei, şi Sarah Beran, un oficial din cadrul Consiliului prezidenţial pentru Securitate Naţională, s-au deplasat luni la Beijing. Ambele părţi au transmis că discuţiile au fost "directe şi productive".

Recent, consilierul prezidenţial american pentru Securitate Naţională, Jake Sullivan, a avut discuţii la Viena cu Wang Yi, directorul Comisiei pentru Afaceri Externe din cadrul Comitetului Central al Partidului Comunist chinez.

Un alt semnal privind progrese a fost dat de vizita la Washington a ministrului chinez al Comerţului, Wang Wentao, care s-a întâlnit cu omologul său american, Gina Raimondo. Xie Feng, noul ambasador chinez, a sosit luna trecută la Washington.

Departamentul de Stat nu a confirmat, deocamdată, vizita lui Antony Blinken la Beijing.

În pofida semnalelor de reluare a contactelor, Statele Unite şi China încă depun eforturi pentru restabilirea comunicaţiilor militare. Ministrul chinez al Apărării, Li Shangfu, a refuzat o întrevedere bilaterală cu secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, la reuniunea Forumului de securitate Dialogul Shangri-La, desfăşurată săptămâna trecută în Singapore.

Riscurile unor interpretări greşite care pot conduce la un incident militar între forţele chineze şi americane sunt reale şi sunt în creştere, a avertizat marţi Kurt Campbell, coordonatorul Preşedinţiei SUA pentru zona Indo-Pacifică. "Se deschid liniile de comunicare" dintre Washington şi Beijing, dar potenţialul "interpretărilor greşite" este real şi este în creştere, în contextul în care efectivele militare chineze îşi desfăşoară activitatea în apropierea forţelor americane, a declarat Kurt Campbell. "Este esenţială menţinerea diplomaţiei adecvate în relaţia cu Beijingul", a subliniat Campbell cu ocazia unui eveniment organizat de Institutul Hudson.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici