Financial Times: Rezultatul scrutinului din SUA evidenţiază erodarea bazei electorale a preşedintelui Donald Trump

Scrutinul legislativ parţial desfăşurat în Statele Unite, în urma căruia Partidul Republican a pierdut controlul asupra Camerei Reprezentanţilor, relevă erodarea bazei electorale de care preşedintele Donald Trump are nevoie pentru obţinerea unui nou mandat în 2020, comentează Financial Times.

1857 afișări
Imaginea articolului Financial Times: Rezultatul scrutinului din SUA evidenţiază erodarea bazei electorale a preşedintelui Donald Trump

Financial Times: Rezultatul scrutinului din SUA evidenţiază erodarea bazei electorale a preşedintelui Donald Trump

"Donald Trump declara marţi că scrutinul legislativ este un referendum privind mandatul său de preşedinte. Dar, în loc de a primi confirmarea clară pe care o voia, rezultatele au evidenţiat probleme în baza electorală de care are nevoie pentru a câştiga un nou mandat de preşedinte în anul 2020", comentează editorialiştii Demetri Sevastopulo, Courtney Weaver şi Sam Fleming într-un articol publicat în cotidianul britanic Financial Times.

"Preşedintele SUA a arătat din nou abilitatea unică de mobilizare a bazei electorale, anticipând corect că activităţile sale de campanie în multe state cu electorat având tendinţe de dreapta, unde el a primit susţinere în 2016, contribuie la menţinerea majorităţii republicane în Senat. Dar rezultatele din zone urbane de periferie şi în state care schimbă orientarea politică (...) sugerează că antagonismul faţă de el este la fel de puternic ca susţinerea activă, generând întrebarea dacă va putea recurge la acelaşi mod de câştigare a scrutinului prezidenţial folosit în 2016", argumentează editorialiştii FT.

TITLURILE ZILEI

Conform rezultatelor, în multe state situate în zona centru-nord a Statelor Unite, Donald Trump nu a reuşit să influenţeze rezultatul în favoarea candidaţilor republicani, deşi el câştigase în aceste circumscripţii electorale în anul 2016.

"Clivajele politice existente s-au accentuat de marţi". Donald Trump "este foarte influent unde este influent, dar unde nu este influent este precum o otravă", explică Doug Heye, fost purtător de cuvânt al Comitetului Naţional al Partidului Republican. "Cine a candidat într-un district urban de periferie, indiferent dacă a fost în Texas ori în Pennsylvania, probabil a obţinut rezultate bune dacă a fost democrat, dar nu prea bune dacă a fost republican. În zone rurale, chiar şi în Minnesota, un stat tipic favorabil democraţilor, republicanii au obţinut rezultate bune", subliniază Doug Heye.

Unii analişti îndeamnă la prudenţă privind tragerea concluziilor în urma scrutinului parlamentar parţial, argumentând că situaţia politică în mandatul lui Donald Trump probabil se va mai schimba de multe ori până la scrutinul prezidenţial din 2020. "Dat fiind că nu există nicio corelaţie între scrutinul parlamentar parţial şi alegerile prezidenţiale de peste doi ani, eu aş fi foarte precaut. Unii pot spune că unele state care au generat probleme pentru democraţi în 2016 nu par să fi fost atât de problematice pentru ei anul acesta, dar eu nu aş merge atât de departe", explică analistul politic american Charlie Cook, citat de FT.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici