Fiul unui deputat rus, inculpat în SUA pentru furtul a două milioane de numere de carduri de credit

Fiul unui deputat rus, Roman Valerevici Seleznev, acuzat în iulie în Statele Unite de piratarea sistemelor informatice ale unor hipermarketuri americane, a fost inculpat joi pentru furtul şi vânzarea a peste două milioane de numere de carduri de credit.

216 afișări
Imaginea articolului Fiul unui deputat rus, inculpat în SUA pentru furtul a două milioane de numere de carduri de credit

Fiul unui deputat rus, inculpat în SUA pentru furtul a două milioane de numere de carduri de credit (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Seleznev, în vârstă de 30 de ani - fiul deputatului rus din cadrul partidului ultranaţionalist liberal-democrat (LDPR) Valeri Seleznev - a fost arestat în iulie, în Maldive, şi transportat pe Insula americană Guam, unde împotriva sa au fost formulate 29 de capete de acuzare.

El era inculpat din martie 2011 pentru orchestrarea unei reţele de furt şi distribuire de date de carduri de credit.

Un mare juriu federal din Seatle, în statul Washington (nord-vest), a completat actul de acuzare, joi, cu încă 11 capete de acuzare, privind implicarea lui Seleznev în furtul şi vânzarea a peste două milioane de numere de carduri de credit, potrivit unui comunicat emis de Departamentul Justiţiei.

"Guvernul preconizează să probeze în cursul procesului că Seleznev era răspunzător cu piaţa pentru numere de carduri de credit furate şi a creat chiar şi un site care învaţă cum să fie folosite numerele de carduri de credit furate pentru a comite infracţiuni", a declarat procurorul Annette Hayes.

Procesul lui Seleznev este prevăzut pe 3 noiembrie. El riscă până la 67 de ani de închisoare pentru cinci dintre multiplele capete de acuzare formulate împotriva sa.

Potrivit Secret Service, care a procedat la arestarea acestuia, Seleznev, cunoscut între hackeri ca "Track2", este "unul dintre cei mai prolifici traficanţi din lume de informaţii financiare furate".

El este suspectat că a piratat, în perioada octombrie 2009-octombrie 2013, sisteme informatice ale unor hipermarketuri din Statele Unite şi că a instalat un virus cu scopul de a fura numere de carduri bancare. El ar fi folosit servere şi forumuri pe Internet din întreaga lume pentru a facilita aceste operaţiuni.

Roman Valerevici Seleznev este vizat de o inculpare separată, în statul american Nevada (vest), pentru participare la o grupare organizată de corupţie, pentru care riscă 30 de ani de închisoare suplimentari.

Moscova a denunţat în iulie încarcerarea acestuia în Statele Unite, catalogând arestarea sa drept un "nou gest inamical" şi o "răpire".

"În acest moment puţin îmi pasă dacă Roman Seleznev este vinovat sau nu. Mi-e teamă să nu se exercite presiuni asupra lui până într-acolo încât să recunoască că l-a ucis pe Kennedy şi că a fost Monica Lewinski. Ştim cu toţiii ce este justiţia americană", declara la vremea respectivă pentru agenţia Itar-Tass tatăl său, deputatul rus.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici