Germania salvează de la faliment un gigant energetic printr-un ajutor de 15 miliarde de euro

  • Uniper a primit vineri 15 miliarde de euro sub formă de garanţii şi capitaluri proprii, guvernul german intervenind pentru a salva importatorul de gaze, care este cea mai mare victimă a crizei energetice din Europa de până acum.
  • Ajutorul de stat a pus capăt unor săptămâni de negocieri intense între Germania şi Finlanda, care controlează acţionarul majoritar al Uniper, Fortum.
  • Aceasta oferă un colac de salvare după ce scăderea livrărilor de gaz rusesc a secătuit finanţele companiei.
3739 afișări
Imaginea articolului Germania salvează de la faliment un gigant energetic printr-un ajutor de 15 miliarde de euro

Acţiunile Uniper au crescut iniţial cu 5% după anunţ, dar până la ora 10:35 GMT erau în scădere cu 14%, notează Reuters.

Ca parte a tranzacţiei, guvernul german va prelua o participaţie de 30% din Uniper. Fortum va ajunge să deţină 56% din Uniper, faţă de aproximativ 80% în prezent.

"Trăim o criză energetică fără precedent, care necesită măsuri ferme", a declarat directorul general al Fortum, Markus Rauramo, adăugând că acordul reflectă interesele tuturor părţilor. "Am fost conduşi de urgenţă şi de necesitatea de a proteja securitatea aprovizionării Europei într-o perioadă de război".

În urma salvării imediate, Uniper, Fortum şi guvernul german vor lucra la o soluţie pe termen lung pentru a reforma arhitectura contractelor de vânzare cu ridicata a gazelor naturale ale companiei, care a expus grupul la pierderi de miliarde de euro.

Părţile intenţionează să ajungă la un acord asupra soluţiei pe termen mai lung până la sfârşitul anului 2023, au declarat acestea.

O scădere a livrărilor de gaze ruseşti a însemnat că, în loc să se poată baza pe acorduri de preţ pe termen lung, Uniper a trebuit să cumpere gaze scumpe de pe piaţa spot pentru a compensa deficitul.

Acordul de vineri va permite Uniper să transfere către clienţi preţurile mai mari la gaze, care au crescut de opt ori ca urmare a reducerii livrărilor de către Moscova, dar cancelarul german Olaf Scholz a declarat că guvernul analizează măsuri de reducere a costurilor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici