Gest scandalos al unui europarlamentar bulgar. A făcut salutul nazist în Parlamentul European

  • Un europarlamentar naţionalist bulgar a făcut salutul nazist în plenul Parlamentului European de la Strasbourg miercuri, stârnind indignare după ce a luat cuvântul în timpul unei dezbateri despre statul de drept în Polonia şi Ungaria.
  • Urcând treptele care duc la ieşirea din plen, Angel Dzhambazki, din grupul eurosceptic ECR, a ridicat braţul drept pentru câteva secunde înainte de a pleca.
2580 afișări
Imaginea articolului Gest scandalos al unui europarlamentar bulgar. A făcut salutul nazist în Parlamentul European

"Nu vă vom permite niciodată să ne spuneţi ce să spunem şi ce să facem. Trăiască Bulgaria, Ungaria, Orbán, Fidesz şi Europa statelor naţionale", declarase anterior în parlament reprezentantul partidului naţionalist bulgar VMRO, potrivit  Euractiv.

Dzhambazki a calificat pe Twitter drept o "abominaţie" decizia de miercuri a instanţei supreme a UE, Curtea Europeană de Justiţie, de a valida un mecanism, contestat de Polonia şi Ungaria, care permite blocarea fondurilor către ţările în care există încălcări ale statului de drept.

Vicepreşedintele Parlamentului European, italianca Pina Picierno, care a condus dezbaterea, a declarat că instituţia va "verifica cu ajutorul camerelor de luat vederi ce s-a întâmplat în acest hemiciclu, pentru a vedea dacă a existat sau nu un salut fascist".

"Noi nu permitem în niciun caz gesturi şi simboluri fasciste. Dacă s-a făcut acest lucru, este extrem de grav şi se vor lua sancţiuni", a avertizat ea.

Secretarul de stat pentru afaceri europene al guvernului francez, Clément Beaune, prezent în cadrul preşedinţiei franceze a UE, a calificat gestul drept "scandalos şi revoltător" pe Twitter.

În Bulgaria, europarlamentarul a ţinut prima pagină a ziarelor pentru că a fost prins conducând în stare de ebrietate şi pentru că a încercat să se îmbarce într-un avion spre Bruxelles având asupra sa un pistol încărcat. Ulterior, el a explicat că a uitat să lase arma acasă înainte de plecarea spre Bruxelles.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici