Guvernatorul Băncii Naţionale a Republicii Moldova şi-a dat demisia

Guvernatorul Băncii Naţionale a Republicii Moldova (BNM), Dorin Drăguţanu, şi prim-viceguvernatorul instituţiei, Marin Moloşag, şi-au anunţat luni demisiile, cei doi acuzând politicienii că nu vor investigarea furtului miliardului de dolari din băncile ţării, relatează site-ul Agora.

484 afișări
Imaginea articolului Guvernatorul Băncii Naţionale a Republicii Moldova şi-a dat demisia

Guvernatorul Băncii Naţionale a Republicii Moldova şi-a dat demisia (Imagine: Andreea Alexandru / Mediafax Foto)

Drăguţanu a declarat că se doreşte ca BNM să devină ţap ispăşitor în dosarul "furtul de la Banca de Economii".

Cei doi au anunţat că îşi dau demisiile din fruntea băncii centrale, dar vor asigura funcţionarea instituţiei până la numirea unor noi şefi ai băncii centrale.

"Consider că e momentul potrivit ca unii politicieni să-şi asume răspunderea pentru atacurile pe care le-au declanşat. Astăzi, eu şi vice-guvernatorul BNM, Marin Moloşag, am prezentat demisia Preşedintelui Parlamentului. În continuare vom asigura interimatul funcţiei", a declarat Drăguţanu.

El a arătat că demisiile au fost deeterminate de presiunile politicienilor.

"Dacă nu demisionăm riscăm să permitem manipulări care pot afecta stabilitatea financiară şi activitatea Băncii Naţionale. Timpul va arăta cine a stat în spatele acestor atacuri. Aşteptăm începutul investigaţiei Kroll pentru a arăta cine a stat în spatele atacurilor asupra sistemului bancar. Până la numirea noii conduceri vom asigura deplina funcţionare a Băncii Naţionale. Cred că odată ce am fost presaţi să plecăm există candidaţii pregătiţi pentru această funcţie", a declarat Dorin Drăguţanu.

Kroll este cea mai mare companie de investigaţii financiare din lume.

Cazul a ieşit la iveală după ce banca centrală a Republicii Moldova a descoperit că trei bănci au acordat împrumuturi în valoare totală de un miliard de dolari, reprezentând 15% din PIB-ul ţării.

Instituţiile financiare respective, Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank, deţin aproape o treime din activele bancare ale ţării, inclusiv bani pentru plata pensiilor.

Tranzacţiile par că au fost efectuate în decurs de câteva zile, chiar înaintea alegerilor parlamentare de la sfârşitul lui noiembrie 2014.

Potrivit unui raport parlamentar, care a ajuns la presă, o parte din bani ar fi fost transferaţi către patru bănci ruseşti.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici