Guvernul din China a stabilit ţinta de creştere economică pentru 2021. Ce aşteptări are Beijingul

  • China vizează o rată de creştere economică de peste 6% în 2021, după ce a ratat obiectivul anul trecut, anunţă BBC.
  • Premierul chinez Li Keqiang a anunţat ţinta vineri, la deschiderea Congresului Naţional Popular din acest an.
  • Ţinta marchează revenirea la o creştere puternică, după ce pandemia Covid-19 a afectat a doua cea mai mare economie a lumii.
551 afișări
Imaginea articolului Guvernul din China a stabilit ţinta de creştere economică pentru 2021. Ce aşteptări are Beijingul

Guvernul din China a stabilit ţinta de creştere economică pentru 2021. Ce aşteptări are Beijingul

Deşi economia Chinei a crescut anul trecut, aceasta a fost de 2,3%, cel mai slab rezultat din ultimele decenii.

Noua ţintă evidenţiază revenirea puternică a economiei chineze după ce restricţiile impuse de pandemie a dus la o contracţie bruscă de 6,8% în primul trimestru al anului 2020.

Economia a câştigat în a doua jumătate a anului 2020, iar China a fost singura economie mondială majoră care a înregistrat creşteri pentru anul respectiv.

Acum guvernul speră ca revenirea să continue.

Din anumite puncte de vedere, obiectivul pare modest, fiind cu mult sub estimarea Fondului Monetar Internaţional, de creştere cu 8,1% pentru economia Chinei în acest an.

Alţi analişti mizează o creştere mai puternică.

Li Keqiang a anunţat o rată ţintă a şomajului urban de aproximativ 5,5%, cu un obiectiv de peste 11 milioane de noi locuri de muncă în oraşe, în creştere faţă de nouă milioane anul trecut.

De asemenea, a stabilit un obiectiv de deficit bugetar de aproximativ 3,2% din produsul intern brut.

Cu toate acestea, ministerul finanţelor şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la starea bugetului guvernamental. „Perspectivele privind veniturile şi cheltuielile guvernamentale în 2021 nu sunt favorabile, cu dificultăţi şi mai mari în echilibrarea bugetului şi a riscurilor în domenii cheie, cum ar fi datoria care nu poate fi trecută cu vederea", se arată într-un raport publicat la începutul reuniunii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici